Rettegett Iván elit harcosának fegyverei kerültek elő

Rettegett Iván cár
Vágólapra másolva!
A hírhedt orosz cár, Rettegett Iván egyik katonai parancsnokának teljes fegyverarzenálját találták meg orosz kutatók. A felfedezést az Orosz Tudományos Akadémia Régészeti Intézete jelentette be.
Vágólapra másolva!

A kutatók a Moszkvától nagyjából 29 kilométerre fekvő Zvenigorod település környékén leltek a tárgyakra, írja a Discovery News tudományos portál. Hatvan épület romjait sikerült feltárni, ezek egyike alatt földalatti raktár helyezkedett el, melyet vélhetően tűz pusztított el.

Az értékes leletek csak azért nem váltak a lángok martalékává, mert speciális dobozokban tárolták őket. A bőrdobozokból sisakok, kardok, íjak kerültek elő, de találtak jellegzetes orosz páncélt (kolcsugát) is. A tárgyak – különösen a két sisak - a szakemberek szerint nagyon jó állapotban maradtak meg.

A jellegzetes orosz nemesi sisakok maradtak meg a legjobb állapotban Forrás: Russian Academy of Sciences

Kinek a tulajdonában lehettek a fegyverek?

A térség a 16. századi Ignatyevszkoje falu része volt. A települést az egyik nagyhatalmú orosz bojár família, a Dobrinyin család birtokolta. Egyik tagját Rettegett (IV.) Iván személyesen válogatta be ezer főt számláló elit alakulatába.

Ki volt Rettegett Iván?

IV. Iván 1547 és 1584 között uralkodott. Korszerűsítette az orosz államszervezetet, a hadsereget, törvénykönyvet adott ki, valamint rendezte az egyházi vitákat. Fokozatosan építette ki abszolút hatalmát, amellyel először csak visszaszorította a nagyhatalmú arisztokrácia, a bojárok befolyását, majd tömegesen végeztette ki őket. Paranoiája odáig fajult, hogy idősebbik fiát is megölte.

Az orosz nemesek mindig saját fegyverarzenált vittek a háborúba, így ezek felkutatásával az ásatást vezető archeológus szerint jobban megismerhetjük szokásaikat és azt, hogy miként vettek részt egy-egy hadjáratban.