Megerősítették az antarktiszi óriáskanyon létezését

perm
Antarktiszi látkép
Vágólapra másolva!
Kínai kutatók megerősítették a világ eddig ismert legnagyobb kanyonjának létét a Déli-sarkvidéken a Hósárkány (Hszüelung) nevű jégtörőhajó fedélzetéről küldött jelentésükben, amelyet a Hszinhua hírügynökség közölt kedden.
Vágólapra másolva!

A 32. kínai Antarktisz-expedíció kutatóinak közlése szerint a völgyszurdok több mint ezer kilométer hosszú, 1500 méter mély, és a felső részén 26,5 kilométer széles. E paraméterek alapján nagyobb, mint az amerikai Arizona államban található Grand Canyon.

A jégtakaró alatt megbújó kanyon esetleges létezéséről kezdetleges kutatások eredményeit nemrégiben közölte a Geology nevű amerikai szakmai folyóirat azzal, hogy a kanyon, illetve kanyonrendszer halvány nyomait műholdfelvételek is sejttették.

Antarktiszi látkép (illusztráció) Forrás: Pixabay

Hatalmas területet vizsgáltak át

A kínai expedíció novemberben indult útnak az Antarktisz keleti részén, az Erzsébet hercegnő föld környékére. Beszámolójuk szerint a kanyont a jég alatt hatalmas vizes terület övezi, nagy részen úgynevezett "meleg jéggel".

A kínai kutatók 866 ezer négyzetkilométeres területen végeztek vizsgálatokat, amiben segítségükre volt egy merevszárnyú, jégradarral és nagy pontosságú differenciális GPS (DGPS) rendszerrel felszerelt kínai fejlesztésű repülőgép is.