Nincs anatómiai különbség férfi agy és női agy között

Ezért nem érti meg soha egymást nő és férfi, Gyógyulj rovat
Vágólapra másolva!
Anatómiailag nincsen számottevő különbség a férfiak és a nők agya között - derült ki az amerikai tudományos akadémia lapjában közölt tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A Tel-Avivi Egyetemen dolgozó Daphna Joel vezette vizsgálat szerint az emberi agy bizonyos részein ugyan felfedezhetőek nemi különbségek, de ritkán fordul elő, hogy az agy csak "férfi" vagy csak "női" sajátosságokat mutat, sokkal inkább ezek keverékeként épül fel.

Anatómiai különbségek nincsenek a női és férfi agy között - ettől függetlenül működésben még lehetnek eltérések Forrás: thinkstock

Az anatómiára koncentráltak

A szakemberek több mint 1400 páciens MRI-felvételeit elemezték, elsősorban az agy anatómiájára és nem a működésére koncentrálva.

Olyan változó értékeket vizsgáltak, mint a szövetvastagság vagy a különböző részek térfogata.

Azokra a részekre fókuszáltak, amelyek a legnagyobb eltérést mutatták a nemek tekintetében. Három - döntően férfi, döntően női, közbülső - zónába sorolták a megfigyelt jellegzetességeket.

Nem zárja ki a működésbeli különbségeket

Az eredmények azt mutatták, hogy ritkán, a vizsgált esetek mindössze hat vagy annál is kisebb százalékában fordult elő, hogy egy agy kizárólag az egyik tartomány elemeiből épült volna fel. Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem neurológusaként dolgozó Larry Cahill szerint az, hogy anatómiailag nincsen számottevő különbség a férfiak és a nők agya között, még nem zárja ki a működésbeli különbségeket.

A kutatók az emberi agy azon részeire fókuszáltak, amelyek a legnagyobb eltérést mutatták a nemek tekintetében Forrás: AFP

"Bizonyítékok egész sora támasztja alá, hogy a nemi különbözőség milyen jelentős befolyással van az emlősök agyműködésére" - mondta a szakember, aki maga nem vett részt a tanulmány elkészítésében.