Félénk farkast kapott lencsevégre a kamera

szürke farkas
Vágólapra másolva!
Ismét napvilágot látott egy videó Zselykéről, a fiatal nőstény farkasról. A felvétel igazolja a farkasok aktív, állandó jelenlétét az Északi-középhegységben. A WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy e ragadozók jelenléte természetvédelmi szempontból rendkívül előnyös. A farkas vadon élő példányai elkerülik az embert, szinte soha nem pillanthatjuk meg őket.
Vágólapra másolva!

Az emberek egyik része rajong a farkasokért, mások tartanak tőle. Akárhogyan is vélekedünk azonban a vadon egyik legismertebb szimbólumáról, egy bizonyos:

megpillantani aligha van esélyünk.

Kellenek a természetbe

A vadon élő farkasok a településektől távol, a nagy kiterjedésű erdők háborítatlanabb részein élnek. Kiváló hallásuknak és szaglásuknak köszönhetően az embert messze elkerülik, így leginkább csak a nyomaikkal találkozhatunk – ha megtanuljuk felismerni őket. A farkasok „láthatatlanok” tehát számunkra, miközben az erdős tájak egészséges működéséhez rendkívüli mértékben hozzájárulnak.

Forrás: AFP/Photononstop

– a növényevő nagyvadak: szarvasok, őzek, vaddisznók térbeli elhelyezkedését, mozgását irányítják, miközben elejtik a beteg vagy sérült egyedeket. A növényevők visszaszorítása további növény- és állatfajok ezreire hat pozitívan. A vadfajok szabályozásában olyan fontos szerepet töltenek be, hogy az amerikai Yellowstone Nemzeti Park erdei és folyók menti élővilága évek alatt gazdagodásnak indult, miután a farkast 1995-ben elkezdték visszatelepíteni” – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programjának vezetője.

Forrás: AFP/Photononstop

Soha nem tűnt el teljesen Magyarországról

Magyarországról egyes szakmai vélemények szerint soha nem tűnt el teljesen a farkas, a Kárpátokhoz tartozó Északi-középhegységben mindig előfordult néhány portyázó egyed. Bár azokon a vidékeken, ahol előfordul, a háziállatokat kerítéssel, pásztorral és kutyával védelmezik, a farkasokkal való együttélés Európa számos országában a hétköznapok része.

Zselykéről, a fiatal nőstényről nyáron készültek az első felvételek. Forrás: Szabó Ádám/ANPI

„Büszkék vagyunk rá, hogy az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete alá tartozó tájakon a farkas élőhelyet talál, és az állomány jelenléte folyamatos” – mondta Veress Balázs, a nemzeti park igazgatója. „Megfigyelésük a szakmai munkánk fontos részét képezi, ezért mindig nagy örömünkre szolgál, amikor újabb adat kerül elő, esetleg videofelvétel készül valamely példányukról.

A most közzétett mozgókép ismét az idén nyáron elnevezett fiatal nőstényt; Zselykét mutatja, amint éberen tájékozódik az erdőben – valószínűen fajtársakkal tartva a kapcsolatot.

Zselyke, az Aggteleki Nemzeti Park területén élő süldő farkas októberben fordult meg az egyik kameracsapda látómezőjében.

Az aggteleki és zempléni farkasok rendkívül félénkek – az elmúlt 10 évben semmiféle háziállatokkal kapcsolatos incidensről nem tudunk – mondta Veress Balázs.

Zselyke, amint a réten "játszó" társait figyeli.

Sajnos kilövésük veszélye az utóbbi időkben sem szűnt meg – de bízunk benne, hogy a kihelyezett vadfigyelő kamerák, szakembereink ellenőrző-figyelő tereplátogatásai és a vadásztársadalom természetvédelmet partnerként elfogadó tagjainak közreműködése előbb-utóbb elrettentik az elkövetőket az elejtésüktől” – fejtette ki az igazgató.