Még mindig nem oldódott meg a kék tarantulák rejtélye

tarantula
A gyönyörű kék szín egyelőre rejtély a kutatók számára
Vágólapra másolva!
Több tarantulafaj gyönyörű, kobaltkék színben pompázik, egyelőre viszont nem tudni, pontosan milyen célt szolgál ez az élénk színezet.
Vágólapra másolva!

A legtöbb élénk színű állat általában a párzáshoz vagy az egymás közötti kommunikációhoz használja a feltűnő árnyalatokat – ez azonban a tarantulák esetében nem igaz, hiszen kifejezetten rosszul látják a színeket. Az azonban, hogy pontosan miért alakult ki a kékes színezet számos tarantulafajnál is, mindmáig rejtély a kutatók számára is.

A gyönyörű kék szín egyelőre rejtély a kutatók számára Forrás: Flickr / John

Hasonló árnyalatban pompáznak

A Science Advances tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői részletes optikai, morfológiai és evolúciós analízist készítettek a kék tarantulákra vonatkozólag. Összesen nyolc fajt vizsgáltak, és megállapították, hogy mindegyikük szinte teljesen megegyező árnyalatban pompázik, azaz a kék szín hullámhossza nagyon kis skálán mozog a különböző fajok esetében.

Melléktermék vagy fenyegetés?

Az Akroni Egyetem és a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói először arra gondoltak, hogy a kék szín tulajdonképpen egy melléktermék, mondjuk a szőrszálak vízlepergető hatásának egyik teljesen véletlen következménye. Ez azonban azt feltételezné, hogy a tarantulaszőr molekuláris szerkezete minden esetben nagyon hasonló – ami egyáltalán nincs így.

A kutatók legalább háromféle különböző nanoméretű elrendeződést találtak.

A nanostruktúrák különleges módon törik meg a fényt, innen jön a gyönyörű kék szín – tehát nem a pigmentek felelősek az elszíneződésért, ahogy a legtöbb élénk színű állatfaj esetében. Ebből következik a kutatás egyik érdekessége: a struktúrális különbségek ellenére a vizsgált fajok majdnem teljesen azonos színárnyalatban pompáztak, vagyis különböző utakon jutottak el ugyanahhoz az eredményhez.

A tarantulák nagyon kevés színt érzékelnek, így egymásnak biztosan nem akarnak jelezni a kék színnel Forrás: Wikimedia Commons

Nem tudjuk, milyen célt szolgál

Tudjuk tehát, hogyan lesz ilyen színpompás a pók, de fogalmunk sincs, miért – a legvalószínűbb (és gyakorlatilag az egyetlen nem kizárható magyarázat) az, hogy egy másik állatfajnak, esetleg egy rá veszélyes ragadozónak akar így üzenni az állat, de egyelőre az is titok, pontosan melyik fajnak szól a fenyegetés.