Fújtatóként használják ormányukat az elefántok

Veszprém, 2014. szeptember 24. 
Almával kínálják Félixet, a Veszprémi Állatkert három új ázsiai elefántbikájának egyikét az állatkert elefántházában 2014. szeptember 24-én. Nuka, Dinkar és Félix, a három fiatal ázsiai elefántbika közül kettő Osnabrückből,
Almával kínálják Félixet, a Veszprémi Állatkert három új ázsiai elefántbikájának egyikét az állatkert elefántházában 2014. szeptember 24-én. Nuka, Dinkar és Félix, a három fiatal ázsiai elefántbika közül kettő Osnabrückből, egy pedig Hannoverből érkezett Magyarországra.
Vágólapra másolva!
Ormányuk segítségével szívják-fújják elérhető közelségbe a táplálékot az ázsiai elefántok.
Vágólapra másolva!

Olyan célzott viselkedési forma ez, amely csak az elefántok sajátja - írják kutatók az Animal Cognition című szaklapban. Bár már régóta ismert, hogy ezek az állatok botokat és vizet használnak arra, hogy a táplálék közelébe kerüljenek, eddig nem bizonyították, hogy ormányukat levegő szívására-fújására is bevetik.

Fújtatnak és szippantanak is az orrmányukkal az éhes állatok Forrás: MTI/Nagy Lajos

Az erősséget is szabályozzák

Kaori Mizuno, a Kiotói Egyetem szakértője két nőstény elefántot figyelt meg hónapokon keresztül a japánban Kamine állatkertben. Az 1980-ban, valamint 1981-ben Mianmarban született állatok elé a területük előtt egy árokban olyan leveleket és gyümölcsöket helyeztek, amelyeket nagyon szívesen fogyasztanak.

- írják a tanulmány szerzői. A vastagbőrűek ráadásul szabályozni tudták a fújás erősségét is.

Egymástól tanulhatták

Mivel a két állat szoros kapcsolatban él együtt, fennáll annak a lehetősége, hogy az egyik elefánt a másiktól tanulta el ezt a képességet. Egyelőre az sem nyilvánvaló, hogy minden elefántfaj - tehát nemcsak az ázsiai, hanem az afrikai is - képes-e ilyen célzottan használni az ormányát.