Veszélyben van az amazóniai fafajok fele

őserdő
Őserdő az Amazonas-medencében
Vágólapra másolva!
Az amazóniai fafajok több mint fele veszélyeztetett lehet, állítja egy új kutatás. 
Vágólapra másolva!

A tanulmány 21 ország 158 kutatójának bevonásával készült el, egyik vezető szerzője Hans ter Steege, a hollandiai Naturalis Biodiversity Center munkatársa volt. Ismert, hogy az Amazonas vidékének erdőborítása már az 1950-es évek óta hanyatlóban van, de a tudósok még mindig keveset tudnak arról, hogy ez miként érinti az egyes fajok populációit.

A Science Advances folyóiratban megjelent publikációban a szakemberek a faállományról rendelkezésre álló felmérések és térképek alapján becsülték meg, hogy mostanáig mennyi fafaj veszett oda és ez a kedvezőtlen folyamat mely területeket érintette.

Azt találták, hogy a mintegy 15 ezer amazóniai fafaj 36 – 57 százaléka vált veszélyeztetetté.

Őserdő az Amazonas-medencében Forrás: Wikimedia Commons

Mivel hasonló problémákkal küszködik a többi trópusi erdő is, ezért 40 ezer trópusi fafajt fenyegethet veszély világszerte. Szerencsére vannak pozitív fejlemények is: az Amazonas-medence fele ma már védelem alatt áll, ezeken a területeken pedig a fenyegetett fafajok tekintélyes populációi élnek. Ez persze nem jelent teljes biztonságot, hiszen az illegális fakitermelések mellett a globális éghajlatváltozás nyomán fellépő erődtüzek és szárazság is fenyegetheti a védett térséget.