Bizarr kinézetű lény vetődött partra Ausztráliában

kék sárkány
Vágólapra másolva!
Nemrég szó szerint mesebeli lény vetődött a szárazföldre az ausztráliai Queensland állam partjainál. Az egyszerre szép és bizarr kinézetű állatról videofelvétel is készült, ami azóta futótűzként terjed a közösségi médiában. De milyen teremtményről van valójában szó?
Vágólapra másolva!

A kék sárkány (Glaucus atlanticus) elnevezés egyesek számára kissé megtévesztő lehet, ugyanis nem hüllőt, hanem egy tengeri csigát takar. A puhatestű a világ óceánjaiban, a mérsékelt övi és trópusi vizekben él. Nemcsak külseje, hanem „szuperképessége” miatt is különleges: képes elfogyasztani egy veszedelmes méreggel rendelkező csalánozót, a portugál gályát (Physalia physalis). A hidraállat mérge légzési nehézséget és akár szívleállást is okozhat.

Ami még érdekesebb, hogy utóbbi állat nem csupán élelmet, hanem egyszersmind fegyvert is biztosít a kék sárkány számára. A csiga elfogyasztja az egész gályát és szétválasztja, majd elraktározza a mérgét saját használatra. Az összegyűjtött veszélyes anyagot ráadásul még halálosabb méreggé változtatja, mint amilyennel a csalánozó rendelkezett.