100 éve nem találtak ekkora gyémántot

gyémánt, lla, Karowe bánya
Száz éve nem találtak ekkora gyémántot
Vágólapra másolva!
Minden idők második legnagyobb drágakő minőségű gyémántjára találtak Botswanában, több mint száz éve nem volt hasonló lelet - számolt be róla csütörtökön a The Daily Telegraph.
Vágólapra másolva!

A IIa típusú gyémántot egy kis kanadai bányászati cég, a Lucara Diamond Corp találta. Az 1111 karátos drágakő a Botswana északi részén működő Karowe bányából került elő.

A legnagyobb a brit koronaékszereken van

A fantasztikus darab a világ második legnagyobb drágakő minőségű gyémántja.

Száz éve nem találtak ekkora gyémántot Forrás: Lucian Coman

A szabálytalan alakú kő mérete 65 milliméter x 56 milliméter x 40 milliméter. A legnagyobb drágakő minőségű, 3106 karátos gyémántot 1905-ben találták egy dél-afrikai bányában. A Cullinan-gyémántot feldarabolták és több drágakövet csiszoltak belőle,

a két legnagyobb darab a brit koronaékszereket díszíti.

"Ez a történelmi felfedezés a Lucarát és a Karowe bányát is a valóban kivételes gyémánttermelők közé emeli" - értékelte William Lamb, a Lucara Diamond Corp. vezetője.

A Cullinan-gyémánt a feldarabolása után Forrás: Origo

Élénkkék drágakő

A közelmúltban Hongkong egyik leggazdagabb embere, Joseph Lau világrekordnak számító 50 millió svájci frankért (14 milliárd forintért) vásárolta meg egy genfi aukción a Blue Moon gyémántot. A gyűrűbe foglalt Blue Moont a legnagyobb ismert élénkkék drágakövek között tartják számon. Azt a nyers gyémántot, amelyből a Blue Moont csiszolták, szintén abban a dél-afrikai bányában találták, ahol a Cullinant.