Rejtélyes objektum lép ma a Föld légkörébe

űrszemét
Vágólapra másolva!
Stílszerűen péntek 13-án lép a Föld légkörébe egy objektum, amelynek eredetéről egyelőre csak találgatások folynak. A legvalószínűbb, hogy űrszeméttel állunk szemben, a csillagászok mindenesetre izgatottak az eseménnyel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A WT1190F objektum az Indiai-óceán óceán felett, Srí Lanka partjaitól 100 kilométerre lép a Föld légkörébe.

A feltételezett űrszemét átmérője mindössze 1-2 méter, így biztosan megsemmisül az atmoszférában. Bár nem tudják pontosan milyen ember alkotta tárgyról szakadt le, az Európai Űrügynökség (ESA) szakemberei szerint egy hordozórakéta darabjáról lehet szó. Tömege és sűrűsége alapján az objektum nem jelent veszélyt senkire, de a biztonság kedvéért a srí lankai hatóságok halászati és repülési tilalmat vezettek be az érintett térségben.

űrszemét Forrás: ESA

A NASA szerint jelen pillanatban több mint félmillió űrszemétdarab kering bolygónk körül. A mostani alkalom azért is különleges, mert a tudósoknak először sikerült meghatároznia egy ember alkotta tárgy becsapódásának helyét és időpontját. Magát a WT1190F-t 2013-ban fedezték fel az Arizónai Egyetem kutatói, azóta az ESA tudósai már többször is megfigyelték az objektumot.