Nő a remény a fehérarcú gibbonok túlélésére

hulok, gibbon
A hulok, a fehérarcú gibbon közeli rokona
Vágólapra másolva!
Növekvőben a ritka, veszélyeztetett fajok közé sorolt fehérarcú gibbonok populációja a délnyugat-kínai Jünnan tartományban - számoltak be egy friss felmérést követően helyi állatvédők a Hszinhua hírügynökségnek.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban befejezett térségi kutatás megállapította, hogy e keleti fehérarcú gibbonokból nagyjából 200 él Kínában, három település körzetében.

Eredményes a környezetvédelem

Tohung prefektúra területén csaknem 80 állatot találtak, míg 2008-ban 60 körül volt a számuk - közölte Fan Peng-fej, a vadon élő állatok védelmével foglalkozó egyetemi professzor.

A helyi erdészeti hivatal illetékesei szerint az örömteli fejlemény mögött a fokozott környezet- és természetvédelem, valamint az emberek ezzel kapcsolatos ismereteinek bővülése húzódik meg.

Megvan, hol kell odafigyelni még

Mint kiderült, más területeken, így Paosan város körzetében azonban a gibbonok számának csökkenését tapasztalták, ezért a szakemberek úgy vélik, e részeken nagyobb figyelmet kell szentelni az állatok élőhelyének megóvására, a vadászattal szembeni határozottabb fellépésre.

A hulok, a fehérarcú gibbon közeli rokona Forrás: Wikimedia Commons

A keleti fehérarcú gibbonok Jünnan mellett India északkeleti részén és Észak-Mianmarban találhatók meg. Kínában országos szintű védettséget élveznek, de nemzetközileg is a veszélyeztetett fajok közé sorolják őket.