Cápafigyelő kamerákkal óvnák a fürdőzőket Ausztráliában

cápa
Vágólapra másolva!
A cápákat alakjukról és mozgásukról felismerő kamerákkal óvnák a szörfösöket és az úszókat Ausztrália déli részén, ahol a közelmúltban jelentősen megszaporodtak a tengeri csúcsragadozók által elkövetett támadások.
Vágólapra másolva!

A melbourne-i székhelyű Swarm UAV reményei szerint már idén nyáron megkezdhetik tesztelni az általuk fejlesztett, repülőgépre telepítendő kamera prototípusát.

Kiiktatják az emberi hibát

Ryan Hamlet, a cég vezetője szerint a technológia jóval költséghatékonyabb és megbízhatóbb módja lehet a cápatámadások kiküszöbölésének, mint a jelenlegi repülőgépes őrjáratozás.

Idén Új-Dél-Walesben már 14 cápatámadást regisztráltak Forrás:MarketWatch

"Egy repülőgépből kinéző ember nem mindig tekint el minden irányba. Akárhová teszi be a lábát a technológia, az emberi hiba valószínűségének kiiktatásával mindig jobb eredményt kapunk" - húzta alá Hamlet.

14 cápatámadás eddig

Egy junior szörfbajnok továbbra is mesterséges kómában van azóta, hogy kedd éjszaka egy háromméteres bikacápa megharapta őt Új-Dél-Wales partjainál. Ez volt a 14. regisztrált cápatámadás idén Új-Dél-Walesben, aminek hatására olyan hálók azonnali alkalmazását sürgetik, amelyek a kisebb tengeri élőlényeket igen, a nagy ragadozókat azonban nem engedik a népszerű fürdőhelyek közelébe.

A dél-ausztráliai partoknál tesztelni kívánt kamera kiszűri a víz alatt a cápaszerű formákat és mozgásokat, majd a fedélzeti számítógép révén értesíti az illetékes hatóságokat a lehetséges veszélyről.