Tokióban csaholt a magyar holdjáró

Mars, Mentőakció, Puli
Vágólapra másolva!
A Tokyo Design Week látogatóinak és a budapesti World Science Forum résztvevőinek is sikeresen mutatkozott be a Puli Space; a csapat egyúttal tovább bővíti ismeretterjesztő és oktatási tevékenységét.
Vágólapra másolva!

A Google Lunar XPRIZE 2015-ös csúcstalálkozóját Tokióban rendezték meg; a holdverseny résztvevői a konferencia mellett a Tokyo Design Week keretében bemutatkoztak a japán nagyközönségnek is. Budapesten a World Science Forum több száz meghívott vendége értékelte nagyra a kortárs magyar innováció szép példáit (köztük a Pulit is) a Várkert Bazárban tartott rendezvényen.

A magyar közönségnek szóló ismeretterjesztő és oktatási programját is bővíti a Puli csapata:

a Puli Meetup immár rendszeres találkozói mellett játékos űrkadét kezdő kurzust is indít.

A Puli modelljét is kiállították Tokióban Forrás: Puli Space Tech

A japán fővárosban csaholt a Puli

A Google Lunar XPRIZE egyedülálló holdversények résztvevői a tavaly Budapesten a Design Terminál támogatásával megrendezett csúcstalálkozó után ezúttal a japán fővárosban gyűltek össze. Az október 26-30. között a Google tokiói irodájában és a YouTube Space Tokyóban lezajlott konferencián

a még versenyben lévő 16 csapat exkluzív helyszínen vitatta meg

az XPRIZE Alapítvány és a Google képviselőivel együtt a verseny eddigi eredményeit és a hátralévő feladatokat. A megbeszéléseken részletesen volt szó a rakétaindítási szerződések és a magánfinanszírozás követelményeiről, a csapatok által leadandó dokumentációról, a médiajogokról, és a Google megnövekedett támogatói szerepvállalásáról a GLXP világszintű promóciójában is.

Dr. Pacher Tibor, a Puli atyja Tokióban Forrás: Puli Space Tech

Kis országként is az élmezőnyben

„A legfontosabb számomra egy konferencián a személyes találkozás lehetősége versenytársainkkal, egyben kollégáinkkal. Tokióban is sikerült tovább mélyíteni kapcsolatainkat és együttműködésünket amerikai és német partnereinkkel. Bízom benne, hogy hamarosan izgalmas hírekkel tudunk ezzel kapcsolatban jelentkezni" - mondta el Dr. Pacher Tibor, a Puli csapatvezetője.

A Pulit több tereptesztre is vitték már, többek között az osztrák gleccserekre is Forrás: OeWF - Claudia Stix, Paul Santek

„A GLXP csapatai már a célegyenesre fordulnak, a Pulinak is mindent bele kell adni. A Puli a magyarok összefogásával meg tudja mutatni, hogy egy ilyen kis ország is, mint hazánk, képes ott lenni a világ innovációs élmezőnyében. Széchenyi szavaival élve:

Ahhoz, hogy Magyarország negyedik nemzetként eszközt juttasson a Holdra, a Puli önereje mellett szükség van a magánemberek, cégek és az állam szerepvállalására, anyagi támogatására is” - tette hozzá.

Mindenki láthatta a prototípusokat

A Team Summit mellett a Tokyo Design Week 2015 keretében több csapat holdjáróinak prototípusait speciális kiállításon tekinthették meg a látogatók, és a Budapesten tartott World Science Forum több száz vendégének is bemutatkozott a magyar modell.

A Puli egyelőre az Astrobotic csapathoz kéretőzne be, hogy eljusson a Holdig Forrás: Puli Space Tech

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal november 6-i kiállítása a Várkert Bazárban nagy sikert aratott a kortárs magyar innováció szép példáival, a Puli egyedi konstrukciójára is sokan felfigyeltek.

Bárki lehet űrkadét

A nemzetközi megjelenések mellett a Puli tovább építi hazai ismeretterjesztő és oktatási programját. Ország- és világjárása során már több száz alkalommal hívta fel a figyelmet a műszaki- és természettudományok szépségére és

a kutatás-fejlesztés eredményeinek mindennapi életünkben játszott nélkülözhetetlen szerepére.

"Célunk, hogy az átlagembereknek is megmutassuk, nagyon is érdemes áldozni a kutatás-fejlesztésre, hiszen a mindennapok során használt eszközeink szinte mindegyike valamilyen korábbi alapkutatás eredményeinek a gyakorlati hasznosítása. A diákoknak pedig szeretnénk megmutatni, hogy a matek, fizika, informatika kimondottan élvezetes tud lenni, és bízunk benne, hogy új űrkadét tanfolyamunkon sikerrel győzzük meg őket erről" - mondta el Dr. Pacher Tibor.