Boldogabb lesz, ha kilép a Facebookról

facebook nő nézi monitoron
An internet user looks at a facebook page dedicated to Anna Chapman in Paris on July 23, 2010. Two weeks after 10 Russian spies flew back from the United States to Moscow, the buzz of interest around the ring's most photogenic member, the feisty redhead Anna Chapman, shows no signs of receding. While Chapman remains in an unknown location since her arrival in Moscow, reportedly being debriefed, she has apparently found time to write enigmatic Facebook updates and negotiate with journalists on her first interview. AFP PHOTO/THOMAS COEX
Vágólapra másolva!
Egy dán kutatás kimutatta: a Facebook, és általánosságban a közösségi média, igencsak rossz hatással van a hangulatunkra. 
Vágólapra másolva!

A koppenhágai Happiness Research Institution (magyarra fordítva a beszédes Boldogság Kutatóközpont névre hallgat) több mint ezer (egészen pontosan 1095) dán önkéntessel végzett kísérletet a Facebookkal kapcsolatban: azt mérték meg, hogy miként különbözik azok hangulata, akik távol maradtak a legnagyobb közösségi oldaltól azokétól, akik minden nap lecsekkolták az üzenőfalukat.

A Facebookot elhagyók koncentrációs képessége is javul Forrás: AFP/Thomas Coex

Boldogabbak, akik otthagyják

A Facebook-mentes csoport 88%-a egy hét után arról számolt be, hogy boldognak érzi magát – igaz, a másik társaság 81%-a is ezt mondta magáról, a közösségi médiát hanyagolók viszont sokkal kevésbé érezték magányosnak magukat, sokkal

lelkesebbek voltak és könnyebben hoztak döntéseket.

Az általános jobb közérzetük annak volt köszönhető, hogy több időt töltöttek személyesen a családjukkal, a barátaikkal, és azt mondták, könnyebben sikerül koncentrálniuk is egy-egy napi feladatuk megoldására.

Nehéz az összehasonlítás

Nem nehéz megérteni, miért helyez felesleges stresszt az életünkre a közösségi média – főleg azok számára, akik nem tudják tudatosan kiszűrni, mi valódi, és mi nem.

A rendszeres személyes kontaktus a családdal és a barátokkal nagyon fontosnak bizonyult az általános boldogságérzet kialakulásában Forrás: Thinkstock

A Facebookon az emberek egy mesterségesen fabrikált oldalukat mutatják, általában a negatívumok nélkül, ehhez nehéz mérni egy olyan életet, amiben akadnak rossz napjaink. "Ahelyett, hogy arra figyelnénk, nekünk mire van szükségünk,

– írják a kutatásról született tanulmányban a szerzők.

A koncentrációt is vizsgálták

„A Facebookon folyamatosan mások pozitív élettörténéseit látjuk, de legtöbbünkkel nem történnek ilyen dolgok mindennap” – magyarázta a The Guardiannek a Happiness Research Institute igazgatója, Meik Wiking. – „Ez a Facebook-világot még torzabban szépnek mutatja, ezért meg szerettük volna vizsgálni, mi történik, ha néhány embert leválasztunk a közösségi oldalról.”

Az okostelefonok és a közösségi média tudatra gyakorolt hatásait később fogjuk csak megérteni Forrás: AFP/Saeed Khan

A 16 és 76 év közötti résztvevőknek a kísérlet előtt is kérdőívet kellett kitölteniük arról, hogyan érzik magukat, milyen aktív a közösségi életük és mennyire képesek koncentrálni különböző feladataikra. A kísérlet után ugyanezeket a kérdőíveket kellett kitölteniük, majd a kutatók összehasonlították az eredményeket.

Az agyunk még mindig alkalmazkodik az internet gyors fejlődéséhez és a közösségi média előretöréséhez. A pszichológusok még csak most kezdik regisztrálni és megérteni a Facebook-féle oldalak és az okostelefonok tudatunkra való hatásait, a hosszú távú következmények felmérése pedig még nagyon a jövő zenéje.