Vágólapra másolva!
A rendszeres meseolvasás pozitívan hat a gyerekek társas fejlődésére és tanulmányaira is, függetlenül a szülők végzettségétől - derült ki egy német tanulmányból, melyet hétfőn mutattak be Berlinben.
Vágólapra másolva!

A kutatás (Vorlesestudie 2015) szerint jó vagy nagyon jó osztályzatot kapott az anyanyelvi tantárgyból azoknak a gyerekeknek a 70 százaléka, akiknek naponta olvastak mesét. Az említett korosztályból 2007 óta évente megkérdeztek 524 gyereket és mindegyikük édesanyját.

Érzékenyebbek, empatikusabbak a mesét hallgató gyerekek Forrás: averastorycenter.org

A szülők végzettségétől független

"A napi meseolvasás akkor is támogatja a gyerekek fejlődését, ha a szülőknek se érettségijük, se felsőfokú végzettségük nincs" - jelentette ki a Simone Ehmig, az Olvasás- és Médiakutató Intézet vezetője.

A tanulmány szerint azok a gyerekek, akiknek rendszeresen mesélnek, szívesebben mennek iskolába.

A kutatásban részt vevő, naponta felolvasást hallgató gyerekek 83 százaléka válaszolta, hogy "nagyon szívesen" jár iskolába. Akiknek ritkán vagy sosem olvasnak fel, azoknak 43 százaléka vélekedett így.

Érzékenység, empátia

A naponta felolvasó anyák 90 százaléka jellemezte gyerekét tudásra szomjazónak, akik alig vagy sosem mesélnek, azoknak csak 43 százaléka mondta ugyanezt.

Az iskolába is nagyobb kedvvel járnak azok a gyerekek, akiknek olvasnak Forrás: Thinkstock

Azok a gyerekek, akiknek rendszeresen mesélnek, érzékenyebbek, empatikusabbak, mások iránt érdeklődőbbek is a tanulmány adatai szerint. A résztvevőket társas tapasztalataikról is kikérdezték, hogy megbizonyosodjanak arról, valóban a felolvasásnak köszönhetők-e ezek a jó tulajdonságok.

A válaszok alapján az említett

pozitívumok az elszigeteltebben élő gyereknél is jelentkeztek.

"A meseolvasással függ össze, hogy a gyerekek társas kompetenciái és közösségi viselkedése is erősödik" - összegezte Ehmig.