Hatalmasra tudta tátani a száját egy húsevő dinoszaurusz

Ragadozók
Az Allosaurus a kígyókhoz hasonlóan, hatalmasra tudta kitátani a száját
Vágólapra másolva!
Hatalmasra tudta tátani száját a nagyjából 150 millió évvel ezelőtt élt Allosaurus: a két lábon járó húsevő 79-92 fokban, vagyis több mint 80 centiméteresre volt képes szétnyitni az állkapcsát - derül ki egy új tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A kutatók a koponyakövületek CT-felvételei alapján készült digitális modellekre támaszkodtak, az állkapocs izmait a csontokon felfedezett maradványok alapján rekonstruálták.

A nagyjából 90 centiméteres koponyával és több mint tíz méteres testhosszal rendelkező Allosaurus óriásira tátott pofájával hatalmas fenyegetést jelentett az észak-amerikai növényevő dinoszauruszokra.

Az Allosaurus a kígyókhoz hasonlóan, hatalmasra tudta kitátani a száját Forrás: Wikimedia Commons

Felülmúlta a T. rexet is

Az őshüllő nagyobbra tudta tátani a száját még a nála megtermettebb Tyrannosaurus rexnél (T. rex) is: a nagyjából 66 millió évvel ezelőtt szintén Észak-Amerikában élt zsarnokgyík "csak" 63,5-80 fokosra tudta szétnyitni az állkapcsát.

A Bristol Egyetem paleontológusaként dolgozó Stephan Lautenschlager szerint az Allosaurus és a T. rex is csupán ritka alkalmakkor tátotta ki maximális szögben a száját, feltehetőleg csak olyan esetekben, amikor nagy prédát kellett elkapnia. Az optimális szög 28 fokos volt.

A Tyrannosaurusnak hatalmas, masszív felépítésű koponyája volt, amelyben tőrszerű fogak sorakoztak. Az Allosaurusnak ennél jóval törékenyebb koponyája volt, ívelt, fűrészszerű fogakkal. Az eredményeket a Royal Society Open Science című tudományos lap közölte.