Szokatlanul apró szárazföldi csigákat találtak

apró csigák
Angustopila dominikae
Vágólapra másolva!
Hét apró szárazföldi csigafajt fedezett fel egy nemzetközi - japán, magyar és svájci szakértőkből álló - kutatócsoport Kínában.
Vágólapra másolva!

Az egyik legkisebb fajból akár tíz példány is elférne egy tű fokán: héjuk magassága 0,86 milliméter. A mikrocsigák a világ eddig ismert legkisebb földi csigái közé tartoznak - írták a szakértők a ZooKeys című szaklapban.

Páll-Gergely Barna, a japán Macumotóban lévő Sinsu Egyetem munkatársa vezetésével dolgozó kutatócsoport a Kína déli részén lévő Kuanghszi tartomány talajmintáinak átszitálása során fedezte fel az állatok maradványait. Élő csigákat nem találtak, csak csigaházakat. Finom kefével óvatosan megtisztították őket, majd mikroszkóp alatt megvizsgálták. Megszámlálták a házak tekervényeit és lemérték a héjakat.

Nagyon kicsik

Az újonnan felfedezett fajok közül a legnagyobb, a Krobylos sinensis 2,2 és 2,7 milliméter közötti méretekkel rendelkezik. A két legkisebb fajnak a kutatók az Angustopila dominikae és az Angustopila subelevata nevet adták.

Angustopila dominikae Forrás: Dr. Páll-Gergely Barna

Előbbiből egyetlen példányt találtak, melynek héja 0,86 milliméter magas. Átlagban csak egy századmilliméterrel voltak nagyobbak az Angustopila subelevata hét felfedezett példányának házai.

Ha a héjak magasságát vesszük mértékegységnek, akkor utóbbi két faj a világ legkisebb ismert szárazföldi csigái közé tartozik,

viszont ha a házak térfogatát vesszük alapul, akkor léteznek ezeknél is kisebb fajok - írják a szakértők.

Az Angustopila dominikae átfér a tű fokán is Forrás: Dr. Páll-Gergely Barna és Szpisjak Nikolett

A világ legkisebb fajai a tengerben élnek. Az Amminucera minortalis nevű tengeri faj például csak 0,32-0,46 milliméteres.