Az ujjlenyomatból kideríthető a felmenői háttér

ujjlenyomat érzékelő érintőképernyő
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány megállapította, hogy az ujjlenyomatok alapján lehetséges felderíteni az egyének felmenői hátterét. A felfedezés jelentős lehet a bűnügyi nyomozásokban és az antropológiai kutatásokban.
Vágólapra másolva!

„Ez az első részletes tanulmány a tárgykörben, és az eredmények nagyon ígéretesek” – mondta Ann Ross, az Észak-Karolinai Állami Egyetem antropológusa, és az American Journal of Physical Anthropology folyóiratban megjelent cikk rangidős szerzője. „De még további munkára van szükség. Jóval nagyobb mintaméretet kell megvizsgálni, és sokkal szerteágazóbb ősi hátérrel rendelkező egyéneket kell értékelnünk.”

Különböző részletességi szintek

Az antropológusok évek óta vizsgálják az ujjlenyomatokat, mivel érdekli őket az emberi változatosság.

Ezek a kutatások azonban az 1-es szintű részleteket nézték, amilyenek a mintatípusok és a barázdák száma.

Ujjlenyomat-érzékelő érintőképernyő Forrás: Christian Holz - Patrick Baudisch

A törvényszéki ujjlenyomat-elemzésnél

a 2-es szintű részleteket – azaz a specifikusabb változatokat, például a kiemelkedések elágazódásait – vizsgálják.

Nemre vagy felmenőkre jellemző minták

A mostani kutatásnál a szakemberek a jobb mutatóujjnak mind az 1-es, mind a 2-es szintű részleteit elemezték 243 egyénnél (61-61 afroamerikai nőnél, 61 európai amerikai nőnél és 60 európai amerikai férfinél). Az ujjlenyomatokat abból a célból vizsgálták, hogy megállapítsák, vannak-e olyan minták, amelyek

nemre vagy a felmenői háttérre jellemzők.

A kutatók nem találtak lényeges eltéréseket a férfiak és a nők ujjlenyomatai között, viszont jelentős különbségeket találtak a 2-es szintű részletekben az európai és az afrikai ősökkel rendelkező embereknél.

Ujjlenyomatok (jobb hurok és bal hurok) Forrás: Origo

További vizsgálatok szükségesek

– mondta Ross. „Ez különösen fontos azért, mert a nemzeti tudományos akadémia 2009-ben nagyobb tudományos szigorúságot követelt meg a törvényszéki tudományban, külön kiemelve az ujjlenyomatok tanulmányozásának fontosságát.”