A földikutyákért aggódik az ombudsmanhelyettes

Hím délvidéki földikutya(Nannospalax leucodon montanosyrmiensis), program indult Európa egyik legritkább emlősfajának megmentése érdekében
Vágólapra másolva!
A Kárpát-medencében őshonos délvidéki földikutya populációért aggódik Szabó Marcell. A jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes tudományos rezervátumot alakítana ki és hungarikummá nyilvánítaná a fajt. 
Vágólapra másolva!

A Kárpát-medencében őshonos, mára a kihalás szélére került délvidéki földikutya-populáció megóvására hívta fel a figyelmet Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes.

A délvidéki földikutya - néhány szerbiai példánya mellett - csak Magyarországon található, így a faj fennmaradása kizárólag Magyarországon biztosítható.

- írta Szabó Marcel.

Hím délvidéki földikutya(Nannospalax leucodon montanosyrmiensis), program indult Európa egyik legritkább emlősfajának megmentése érdekében Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az ombudsmanhelyettes javasolja a délvidéki földikutya különlegesen értékes bajai populációja élőhelyének védelem alá helyezését, tudományos földikutya-rezervátum létrehozását, valamint ismeretterjesztő központ felállítását Baján,

és a faj hungarikummá minősítését.

A földikutya eltűnésének fő oka élőhelyeinek átalakulása a gépesített mezőgazdasági művelés, illetve a legelők elvadulása folytán. Fennmaradását leginkább a gyepterületek megőrzése, a kisebb élőhely-foltok összekötése, és a legeltetéses gyepgazdálkodás szolgálja a délvidéki földikutya élőhelyein.

A földikutyák védelme augusztusban is előkerült, a déli határ akkor még épülő kerítés kapcsán. A Földművelésügyi Minisztérium akkor azt nyilatkozta, hogy olyan technológiával építik a kerítést, amely nem jár földmunkával és jelentős talajbolygatással.

A délvidéki földikutya a genetikai vizsgálatok szerint önálló állatfaj, amely csaknem kétmillió évvel ezelőtt alakult ki a Kárpát-medencében.