Újabb vizsgálat miatt exhumálták a cári család földi maradványait

cár
A cári család fotója
Vágólapra másolva!
Orosz törvényszéki szakértők exhumálták szerdán az egykori fővárosban, Szentpéterváron eltemetett II. Miklós utolsó orosz cár és felesége, Alekszandra cárné maradványait az 1918-ban történt meggyilkolásuk ügyében újraindított bűnvádi eljárás keretében.
Vágólapra másolva!

Ismét elrendelték a nyomozást a Romanov-gyilkosság ügyében

"Elhatároztunk, hogy mindent elölről kezdünk, és újra lefolytatjuk a szükséges szakértői vizsgálatokat. Ezért vettünk ma (szerdán) mintát II. Miklós és a cárné maradványaiból" - mondta Vlagyimir Szolovjov, a vizsgálóbizottság egyik vezetője, aki a cári család meggyilkolásával kapcsolatos korábbi nyomozást irányította.

A cári család fotója Forrás: Wikimedia Commons

A hatóságok nem közölték, pontosan milyen jellegű vizsgálatot folytatnak.

A cári család meggyilkolása ügyében 1993-ban indított bűnvádi eljárást 2009 januárjában zárták le

jelentősebb eredmények nélkül, ami miatt egy orosz bíróság a lezárásra vonatkozó döntést 2010-ben jogellenesnek minősítette.

II. Miklós gyermekei, középen Alekszej, a trónörökös Forrás: Wikimedia Commons

Az orosz ortodox egyház, amely sokáig kétségének adott hangot amiatt, hogy valóban a Romanov-család maradványait temették-e újra a szentpétervári Péter-Pál-erődben, a vizsgálat újrafelvételét sürgette.

- mondta German Lukjanov, a Romanov-család ügyvédje.

Bizonyos, hogy a cári család maradványait találták meg

Az orosz főügyészség 2008-ban hozta nyilvánosságra annak a DNS-vizsgálatnak az eredményét, amely szerint az egy évvel korábban az uráli Jekatyerinburgban talált csontvázak valóban Alekszej cárevics és nővére, Mária nagyhercegnő maradványai.

Alexandra Fjodorovna cárné Forrás: http://www.loc.gov/pictures/item/ggb2004001137//Boasson And Eggler St. Petersburg Nevsky 24.

Az erőszakos halál nyomait viselő csontmaradványokat 2007-ben fedezték fel azon a környéken, ahol a cári családot 1918. július 17-re virradó éjjel a bolsevikok parancsára kivégezték. A Romanov-család más tagjainak maradványait, amelyeket 1991-ben emeltek ki egy jekatyerinburgi tömegsírból, az orosz kormány 1998-ban azonosította hivatalosan.

II. Miklós cár és Alekszandra Fjodorovna cárné Forrás: Wikimedia Commons

Egyeseket ünnepélyes szertartás keretében már eltemettek az egykori cári fővárosban,

Alekszej és Mária temetését idén októberben tartják.

Az ortodox egyház mindnyájukat - mint mártírokat - szentté avatta.

Az orosz ortodox egyház szentjei

II. Miklós 1917. március 2-án lemondott a trónról. A családot az ideiglenes kormány először Carszkoje Szelo nyári palotájában tartotta „védőőrizet” alatt, majd a nyugat-szibériai Tobolszkba szállították őket, ahol az októberi forradalom alatt a bolsevikok fogságába kerültek.

Lenin, a bolsevik forradalom vezetője vitette a cári családot Jekatyerinburgba Forrás: Wikimedia Commons

Lenin utasítására vitték Jekatyerinburgba a lemondott uralkodót és családtagjait.

A család őrzésére kirendelt vörös szakasz parancsnoka, Jakov Jurovszkij 1918. július 17-én a kora hajnali órákban felébresztette a családot, és fogságuk színhelyén, az Ipatyev-ház pincéjében végeztek velük.

Az Ipatyev-ház, amelynek pincéjében gyilkolták meg a cári családot Forrás: Wikimedia Commons

A holttesteket lepedőkbe csavarták, és a város határában elásták.

Az 1998-as DNS-vizsgálat segítségével a cár és felesége, Alekszandra Fjodorovna azonosságát sikerült bizonyítani.

II. Miklós és fia, Alekszej cárevics Forrás: Wikimedia Commons

1998-ban, a gyilkosság 80.évfordulóján a csontokat a pravoszláv szertartás keretei között ünnepélyesen a szentpétervári a Szent Péter és Pál székesegyházban temették el. Az orosz ortodox egyház szinódusa 2000-ben szentté nyilvánította II. Miklóst és családtagjait.