Először veszik igénybe az ítéletnapi vetőmagszéfet a szíriai polgárháború miatt

magbunker
Alagút a Spitzbergák Nemzetközi Magbunkerben
Vágólapra másolva!
Először kell a világ legnagyobb magbankjának készleteihez nyúlni a válságos közel-keleti helyzet miatt. Egyelőre 116 ezer féle magmintát rendelt egy szíriai kutatóközpont.
Vágólapra másolva!

A köznyelvben "ítéletnapi vetőmagszéfnek" becézett (hivatalos nevén Spitzbergák Nemzetközi Magbunker) építmény 2008. január 26-án nyílt meg a Norvégia és az Északi-sark közt félúton található Spitzbergák szigetén.

A létesítmény leginkább Noé bárkájához hasonlítható - a biológiai sokszínűséget hivatott megóvni az eljövendő nemzedékek számára.

A hegy gyomrában, 130 méter mélységben megépített bunkerben jelenleg 860 ezer féle magmintát tárolnak, az építmény azonban 4,5 millió féle vetőmagnak is képes helyet biztosítani,

amik a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén is legalább 200 évig tárolhatók. Idáig még nem szállítottak sehova sem a bunkerben tárolt vetőmagokból, a Reuters értesülése szerint azonban hétfőn „megtört a jég”, és a szíriai polgárháború miatt a készletekhez kell nyúlni.

Alagút a Spitzbergák Nemzetközi Magbunkerben Forrás: Wikimedia Commons

A háború miatt a szíriai magközpont képtelen ellátni feladatát

A világon mintegy 1300 további magbank működik, jelentős részük azonban különböző szempontból kockázatos országokban. Ezek egyike a szíriai Aleppó mellett található intézmény, ahol elsősorban olyan növények vetőmagjait tárolják, amelyek szárazabb régiókban is képesek elfogadható terméshozamot produkálni.

Bár a folyamatos harcok ellenére az aleppói intézmény részben működőképes maradt, az ott dolgozó szakértők a körülmények miatt nem képesek többé magokat növeszteni és azokat a környező közel-keleti országoknak szétosztani. Ezért is fordult a szíriai Száraz Területek Nemzetközi Mezőgazdasági Kutató Központja (ICARDA) a nemzetközi magbunkerhez,

ahonnan 116 ezer féle magmintát rendeltek idáig.

A hírügynökség információi szerint amint a hivatalos szervek a papírmunkával elkészülnek, a kért magokat leszállítják Szíriának.

A szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta mintegy 250 ezren haltak meg, és legalább 11 millió ember vált otthontalanná.