A Niagara-vízesés, ahogy még soha nem látta

Niagara, vízesés, tilt-shift
Vágólapra másolva!
Talán még soha nem láttuk ilyen kicsinek a világ egyik legszélesebb vízesését: a tilt-shift megoldásnak köszönhetően az egész környék olyan, mintha apró játékfigurák népesítenék be.
Vágólapra másolva!

A Niagara-vízesés az egyik legkedveltebb turistalátványosság Észak-Amerikában – a terület legnagyobb vízhozamú vízesése és az egyik legszélesebb zubogó a világon.

Minden percben átlagosan 168 ezer köbméter víz zúdul le teljes szélességén.

Hiába a hatalmas méret, még ezt a gigászian hosszú vízesést is lehet apróvá zsugorítani: Joerg Daiber a Nano Niagara Falls című videójához tilt-shift módszert használt, aminek köszönhetően a vízesés, a hajók és az emberek is olyan aprónak tűnnek, mintha egy gyerek játékszobájában állnának.

Mi az a tilt-shift?

A tilt-shift módszer lényege az, hogy a kamera szelektív fókuszt használ - ehhez egy speciális eltolható tengelyű objektívre van szükség. Az optikai tengely eltolásával a tárgyak térbeliségének érzete és az élesség pontja befolyásolható, így a képek azt a hatást keltik

mintha maketteket fotóztak volna.

Az objektívet egyébként eredetileg arra fejlesztették ki, hogy kiküszöbölhesse a perspektivikus torzítást, így a fotókon a nagyobb épületek oldalai is párhuzamosak maradhassanak.

Az utolsó jégkorszak során jött létre

A két részre osztott, úgynevezett Kecske-szigettel elválasztott vízesés azonban még így is lenyűgöző látványt nyújt. A Niagara egyébként

az utolsó jégkorszak során jött létre,

amikor a Wisconsin-gleccseresedés végén a jégtáblák és hótakaró elolvadtak. A víz az újonnan létrejött Nagy-tavakból vájt magának utat az Atlanti-óceán irányába.