Vágólapra másolva!
A melegedő Északi-sarkvidék egyre kedvezőbb környezeti feltételeket jelent a területen honos szúnyogok számára - állapították meg a szakemberek.
Vágólapra másolva!

A kutatók szerint a növekvő hőmérséklet hatására az Északi-sarkvidéken élő szúnyogok gyorsabban fejlődnek, korábban bújnak ki a bábjukból és egyre növekvő számukkal fenyegetést jelentenek a rénszarvasokra, amelyek vérével táplálkoznak. A kutatók szerint az eredmények a klímaváltozás - különösen az északi-sarkvidékhez hasonló érzékeny régiókat érintő - összetett és sokszor megjósolhatatlan következményeire világítanak rá.

A kutatók szerint a növekvő hőmérséklet hatására az Északi-sarkvidéken élő szúnyogok gyorsabban fejlődnek, korábban bújnak ki a bábjukból és egyre növekvő számukkal fenyegetést jelentenek a rénszarvasokra Forrás: Thinkstock

Elolvadt hóból képződő tavakban születnek

Az arktiszi szúnyogok az elolvadt hóból képződő sekély tavacskákban kezdik meg az életüket tavasszal. A kutatók a grönlandi Kangerlussuaq környékén lévő tavak szúnyogpopulációt vizsgálták: figyelemmel kísérték a rovarok számát és fejlődési stádiumait, valamint laboratóriumi kísérletekkel nézték meg, hogy a hőmérséklet miként befolyásolja a szúnyogok fejlődési ütemét.

A szakemberek szerint az északi-sarkvidéki hőmérséklet 2 Celsius-fokos emelkedésével - ami az ENSZ ezen évszázadra vonatkozó előrejelzéseinek középső tartományába eső érték -

a szúnyogoknak 53 százalékkal jobb esélyük lenne a felnőttkor megérésére.

Már most sokkal gyorsabban fejlődnek

A brit tudományos akadémia Biological Sciences című folyóiratában közölt eredmények szerint a szúnyogok már most két héttel hamarabb bújnak ki a bábjukból és gyorsabban fejlődnek, ami azt jelenti, hogy kevesebb időt kell eltölteniük a rájuk vadászó csíkbogárfélékkel teli tavacskákban.

A rénszarvasok is költöznek miattuk

"A vérszívó rovarok szaporodására válaszul a rénszarvasok egy szeles hegygerinc felé vették az irányt, ahol kevesebb a szúnyog, ugyanakkor a táplálék minősége is silányabb" - mondta a kutatást vezető Lauren Culler, a Dartmouth College munkatársa, hozzátéve, hogy a minőségi táplálék hiánya idővel a rénszarvasok egészségét károsíthatja.

A szúnyogok virágkora valószínűleg nem tart sokáig: az arktiszi melegedés végül a reprodukciós képességük romlásához vezethet Forrás: Thinkstock

Nem tarthat sokáig a kánaán

Culler szerint ugyanakkor a szúnyogok virágkora valószínűleg nem tart sokáig: az arktiszi melegedés végül a reprodukciós képességük romlásához vezethet, amennyiben a rovarok még azelőtt kifejlődnek, hogy a táplálékukat biztosító állatok megjelennének a szárazföldön. "Ha a telek változékonyabbá válnak, a tavacskák ciklikusan befagynak és kiolvadnak, az teljesen összekuszálhatja a szúnyogok biológiáját és a lárvák tömeges pusztulását okozhatja a fejlődés korai szakaszában" - tette hozzá a szakember.