Állatvédők tiltakoznak a sertések fejbelövésével járó kísérletek ellen

Micsoda vicces baki! Disznófej került a bemondónő nyakára news
Vágólapra másolva!
Állatvédők tiltakoznak a sertések fejbelövésével járó kísérletek ellen Új-Zélandon, ahol a Környezettudományi Kutatóintézet (ESR) a lövés okozta emberi halál jobb megértését tanulmányozza ezzel a módszerrel.
Vágólapra másolva!

Az állatvédők által kifogásolt kísérletet dokumentáló tanulmány júliusban jelent meg a Journal of Legal Medicine szaklapban. A kísérlet részeként öt sertést rögzítettek műtőasztalhoz, elkábították, majd közelről fejbe lőtték őket Glock félautomata kézi lőfegyverrel, ezután megvizsgálták a vér, a csont és az agy darabjainak szétfröccsenését.

Micsoda vicces baki! Disznófej került a bemondónő nyakára news Forrás: Thinkstock

Szükségtelennek tartják a kísérletet

A People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) állatvédő csoport szerint azonban a kísérlet szükségtelen volt, hiszen a sertés jelentősen különbözik az embertől és sokkal pontosabb eredményeket lehetett volna elérni bábuk alkalmazásával vagy számítógépes modellezéssel.

A kutatók szerint nem tudták máshogy megoldani

"Ezek a hihetetlenül erőszakos kísérletek teljesen védhetetlenek" - nyilatkozta Justin Goodman, a szervezet laboratóriumi kísérletekért felelős amerikai igazgatója. Az állatvédők levélben kérték a kutatóközpontot és a kísérletben résztvevő egyetemeket, hogy hagyjanak fel a hasonló eljárásokkal. Keith Bedford, a kutatóintézet törvényszéki tudományos munkájáért felelős vezetője szerint

amikor csak lehet, modelleket és szimulációkat használnak, ám ebben az esetben nem tudták volna más módon megkapni a szükséges eredményeket.

Hozzátette: rendkívül fontos lehet, hogy egy perhez megbízható és informatív bizonyítékokat tudjanak szolgáltatni, ehhez segít hozzá a vérfröccsenés tanulmányozása. A kutatóintézet jelenleg nem tervez hasonló, élő állatokon elvégzett kísérletet.