Egymillió éves majommaradvány került elő a víz alatti barlangból

koponya, sípcsont
A Antillothrix bernensis sípcsontja és koponyája
Vágólapra másolva!
Majomkövületet találtak tudósok egy víz alatti barlangban – a számítások alapján a fosszília több mint egymillió éve a mélységben pihenhet.
Vágólapra másolva!

A felfedezést azt követően tették, hogy egy sípcsontot hoztak felszínre a Dominikai Köztársaság Altagracia tartományának területén található víz alatti barlangból.

Urán-tórium kormeghatározási technika segítségével kiderült, hogy a lelet 1,3 millió éves.

További vizsgálatokkal azt is bebizonyították, hogy a maradvány egy hispaniolai majomhoz (Antillothrix bernensis) tartozik. A macskatermetű főemlős a fákon élt és főleg gyümölcsökkel és levelekkel táplálkozott, írja az Independent.

Az Antillothrix bernensis sípcsontja és koponyája Forrás: Journal of Human Evolution

A Journal of Human Evolution című szakfolyóiratban közölt tanulmány szerint a majomfaj legalább egymillió évig élt a szigeten, miközben alig esett át morfológiai változáson. Az állat körülbelül a 16. században tűnhetett el végleg. A kihalás pontos ideje és oka még nem világos, de valószínűleg az emberi tevékenységre vezethető vissza.

Ha a további vizsgálatok kiderítik, hogy ezek a majmok miként érkeztek a térségbe, akkor számos különböző állatfaj karibi-szigeteki elterjedését is rekonstruálni lehetne. Utóbbi egy olyan rejtély, amely már Darwin óta foglalkoztatja a biológusokat. Ezen kívül a leletek a főemlős életmódjáról is sok eddig rejtett részletet árulhatnak el, ráadásul a millióéves fosszíliát a jóval fiatalabb maradványokkal is össze lehet vetni.