Fél évezrede nem volt ilyen vékony a Sierra Nevada jégtakarója

Sierra Nevada
Légi felvétel a Sierra Nevada kaliforniai hegyvonulatról
Vágólapra másolva!
Legalább ötszáz éve nem volt olyan vékony a Sierra Nevada kaliforniai hegyvonulat jégtakarója, mint idén tavasz óta.
Vágólapra másolva!

A hóhiány a kevés csapadék és a magas téli hőmérsékletek következménye a Nature Climate Change című szaklapban megjelent amerikai tanulmány szerint. A tartós szárazság és ezzel összefüggően a hómennyiség drasztikus csökkenése befolyásolja a régió vízellátását és a vízerőművek áramtermelését, valamint növeli a kiterjedt tüzek kialakulásának kockázatát.

A 4400 méter magas Sierra Nevada az Egyesült Államok hóban leggazdagabb területei közé tartozik, áprilisban azonban a hótakaró vízmennyisége az 1951 és 2000 közötti évek átlagának öt százalékát tette csak ki.

Szélsőséges szárazság

Valerie Trouet, a Tucsonban lévő Arizonai Egyetem munkatársa és kollégái rekonstruálták, milyen vastag volt a jégtakaró az elmúlt 500 évben minden április 1-jén. Statisztikailag 3100 évente jellemző rekordnak számító alacsony érték - közölték a szakértők.

Légi felvétel a Sierra Nevada kaliforniai hegyvonulatról Forrás: Wikimedia Commons

Kalifornia állam, ahol a Sierra Nevada is megtalálható, 2012 óta szélsőségesen száraz időjárással küzd. Az állam kormányzója idén nyáron víztakarékosságot rendelt el, a városoknak és a községeknek 25 százalékkal kellett csökkenteniük vízhasználatukat.

A Sierra Nevada az állam vízellátásának 30 százalékáért felelős. A klímaváltozás következtében a jövőben gyakrabban kell súlyos szárazságra számítani - hangsúlyozták a kutatók.