Megkezdődött az éves japán delfinmészárlás

MIDDLE EAST ISRAELI FLAG BLOOD BODY PAINTING DEMONSTRATOR ALONE DEMONSTRATION ANIMAL ABUSE HORIZONTAL
An Israeli member of the "Taiji Dolphin Action Group", with a red body painting to evok blood, is curled up on a sheet depicting the Japanese flag, during a protest against the killing of dolphins, notably in the Japanese city of Taiji on January 30, 2014 outside the building housing the Japanese Embassy, in the Mediterranean coastal city of Tel Aviv. Similar rallies outside Japanese consulates and embassies were expected to take place worldwide. AFP PHOTO / JACK GUEZ
Vágólapra másolva!
A japán halászok pénteken megölték a szezon első delfinjeit a sok vitát és tiltakozást kiváltó éves vadászaton.
Vágólapra másolva!

Egy japán kisváros, Taidzsi (Taiji) halászai minden évben több száz delfint (főként Risso-delfint) ölnek meg a hat hónapig tartó vadászati szezonban. Az állatokat egy kis öbölbe terelik, ahol brutálisan lemészárolják őket. Az öböl vize ilyenkor szó szerint vérvörössé válik, olvasható a Phys.org tudományos hírportálon.

A kegyetlen vadászattal a 2009-ben bemutatott Oscar-díjas dokumentumfilm, Az öböl (The Cove) ismertette meg a világot, hatalmas indulatokat korbácsolva.

Ezeket a Risso-delfineket terelik az öbölbe, ahol azután lemészárolják őket Forrás: AFP/Ryan Nakashima

A japán hatóságok ellenállnak a környezetvédők nyomásának

Az aktivisták azóta követelik a delfinvadászat betiltását,

de a japán hatóságok ezt mindmáig megtagadták, a helyi hagyományok „tiszteletére” hivatkozva.

A környezetvédő aktivisták minden évben felkeresik a kisvárost tiltakozva a kegyetlen esemény ellen. Ilyenkor a rendfenntartó erők is fokozzák a jelenlétüket, hogy megakadályozzák a helyiek és az aktivisták összecsapásait.

A taidzsi tisztviselők szerint azonban idén még csupán fél tucat aktivista érkezett, és nem volt összetűzés.

Online bírálat

A Sea Shepherd csoport aktivistái online bírálták a vadászatot.

– írták a csoport Facebook-oldalán.

A város halászai múlt héten kezdték volna a vadászatot, de a rossz idő megakadályozta a delfinek csapdába ejtését.

A véres delfinvadászat ellen tiltakozó aktivista Forrás: AFP/Jack Guez

Akváriumok is vették

A vadászat védelmezői azt mondják, hogy ez hagyomány, és hangsúlyozzák, hogy az állatok nem veszélyeztetettek. Ezt az álláspontot teszi magáévá a japán kormány is.

Néhány delfint akváriumoknak adnak el. A fokozódó nemzetközi nyomás hatására azonban az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (World Association of Zoos and Aquariums, WAZA) áprilisban felfüggesztette japán tagszervezetét a Taidzsiban fogott delfinek használatáért. A japán tagszervezet később úgy döntött, hogy leállítja a Taidzsiből származó delfinek vásárlását.