Két hónapos ágyban fekvéssel tesztelik a súlytalanság állapotát

asztronauta edz
A súlytalanság állapotában folyamatos edzésre van szükség a csontsűrűség és izomtömeg megtartásához.
Vágólapra másolva!
Tizenkét teljesen egészséges férfi esik ágynak két hónapra a tudomány szolgálatában: a súlytalanságnak az asztronautákon jelentkező következményeit vizsgálják német kutatók.
Vágólapra másolva!

Az első két résztvevő már szerdán ágyba feküdt a német légi és űrközlekedési központ (DLR) közlése szerint. A kutatás ideje alatt egyszer sem állhatnak fel, még evéshez vagy tisztálkodáshoz sem.

Az asztronautáknál leépülnek a test alsó felének izmai és csontjai. A kutatók azt akarják tesztelni, vajon egy új eszközzel végezhető intenzív tréning hatékonyabb-e a leépülés ellen az ágynyugalom ideje alatt, mint a hagyományos testedzés.

A súlytalanság egészségügyi hatásait vizsgálják

A DLR szerint a vizsgálat minden űrmisszió számára fontos információkkal szolgálhat, a csontok és az izmok leépülése ugyanis viszonylag gyorsan bekövetkezik.

A súlytalanságnak a szív- és érrendszerre, az egyensúlyra, a szemekre és az idegrendszerre mért hatásait is vizsgálják.

Az ágyakat enyhén a fej irányába döntik meg, így a testnedvek a felsőtest irányába haladnak, ahogyan az a súlytalanság állapotában is megtörténik.

A lábakban és a csípőben a csontsűrűség előreláthatóan 2-4 százalékot fog csökkenni,

emiatt a lábakban és a hátban le fognak épülni az izmok - legnagyobb mértékben a vádliizom, ez akár 25 százalékát is elveszítheti.

A súlytalanság állapotában folyamatos edzésre van szükség a csontsűrűség és izomtömeg megtartásához Forrás: Wikimedia Commons

Napi két óra edzés elengedhetetlen az űrállomáson

A kutatók azt vizsgálják, hogy egy intenzív, fekvő helyzetben egy új eszközzel történő edzés hatásosabb-e, mint a hagyományosabb megoldás. A kutatás során a tesztalanyok fele edz, másik fele nem edz.

A nemzetközi űrállomás (ISS) fedélzetén jelenleg dolgozó asztronautáknak naponta két órát kell edzeniük magukat ahhoz, hogy elkerüljék a sorvadást. Egyelőre nem létezik gyors, rövid és hatékony edzésforma - mondta el Edwin Mulder, a DLR munkatársa.

A kutatásban résztvevő 12 férfi egyágyas, egységesen szabályozott hőmérsékletű és páratartalmú szobákban fekszik két hónapon át, ez alatt az idő alatt nem fogadhatnak látogatókat, csak telefonon és interneten keresztül tarthatják a kapcsolatot a külvilággal. A vizsgálat után rehabilitáción vesznek részt, hogy újra felépítsék a csontokat és izmokat.

- fogalmazott Ulrich Limper, a kutatás orvosi vezetője. A két hónapos ágyban fekvést követően még két éven át utánkövető vizsgálatokat is végeznek a résztvevőkön.