Rajzfilmfigurára hasonlít a ritka rózsaszín delfin

Pinky, rózsaszín delfin
Pinky, a rózsaszín delfin
Vágólapra másolva!
A Pinky nevű rózsaszín delfint Louisiana vizeiben pillantották meg még 2007-ben. A Pokémon állatszereplőre hasonlító különleges színű, ritka delfin azóta az internet egyik sztárjává vált.
Vágólapra másolva!

A rózsaszín delfint a Calcasieu folyón látta meg először Erik Rue, a Calcasieu Charter Service hajóskapitánya 2007-ben. Az állat ekkor még borjú volt és az anyjával együtt úszkált.

Teljesen rózsaszínű

– mondta Rue, a WGNO New Orleans-i ABC állomásának. „Az utóbbi néhány hétben különösen sokat láttuk. Vidámnak és egészségesnek tűnik”

Pinky különlegessége, hogy teljesen rózsaszínű.

Más delfineknél is előfordul, hogy a hasuk rózsaszínű, de ez a példány teljesen ilyen színezetű.

Mi a különleges szín magyarázata?

Még a szakemberek is vitatkoznak azon, mi okozza Pinky egyedülálló színezetét. Egyesek úgy vélik, hogy amazonasi folyamidelfin (Inia geoffrensis), amely természetes rózsaszín, de Rue és sokan mások ezt nem fogadják el.

– mondta Rue a Newsweeknek. „Ez a példány egyenletesen rózsaszínű, fejétől a farkáig. Nagyon szemrevaló.”

Albínó lehet

Mások úgy vélik, hogy Pinky egy albínó palackorrú delfin (Tursiops trucatus). Naomi Rose, az Animal Welfare Institute munkatársa azt mondta, hogy

albínó példány, amely azért tűnik rózsaszínűnek, mert az erei kitágulnak mozgás közben vagy amikor felmelegszik.

„Tehát a rózsaszín színezetet csupán a bőrfelszín alatt áramló vér okozza, úgy mint amikor az emberek elpirulnak vagy kimelegednek” – mondta Rose a The Dodo magazinnak. A normál palackorrú delfineknél azonban ezt elfedi a bőr szürke festékanyaga.

Bármi is a magyarázat, egy felnőtt rózsaszín delfinnél csak egy rózsaszín delfinborjú lehet aranyosabb. És lehet, hogy hamarosan születik egy ilyen. Rue ugyanis elmondta, hogy látta Pinkyt párzani.