Közel a tengeribetegség elleni hatékony gyógymód

tengeribetegség, szimuláció
Elektródákkal felszerelt önkéntes a tengeribetegséget előidéző székben
Vágólapra másolva!
Egy új kezelésmód öt-tíz éven belül frogalomba kerülhet, és véget vethet a tengeribetegség okozta gyötrelmeknek.
Vágólapra másolva!

A tengeribetegség kialakulásának valódi oka még mindig rejtély a kutatók számára, de az egyik népszerű elképzelés szerint annak köszönhető, hogy

az agy ellentmondó információkat kap a szemből és fülből mozgás közben.

Gyenge elektromos áram a fejbőrbe

Szinte mindenkit érint, aki csónakon, hajón esetleg repülőn vagy hullámvasúton utazik. Tíz ember közül azonban háromnál szinte kibírhatatlan tüneteket – szádülést, hányingert, hideg verejtékezést – okozhat.

Elektródákkal felszerelt önkéntes a tengeribetegséget előidéző székben Forrás: Imperial College London

A londoni Imperial College kutatói azonban azt tapasztalták, hogy

ha gyenge elektromos áramot vezetnek a fejbőrbe, akkor ez képes tompítani annak az agyterületnek a válaszreakcióit, amely a mozgási jelek feldolgozásáért és a tengeribetegség kialakulásért felelős.

Ez segít csökkenteni az ellentmondó jelek által okozott hatást, és így megelőzi a tengeribetegség tüneteit okozó probléma kialakulását.

A Neurology folyóiratban leírt eljárás biztonságos és hatékony beavatkozás, amely a jövőben mindenki számára elérhetővé válhat.

Öt-tíz éven belül hozzáférhető lesz

„Biztosak vagyunk abban, hogy öt-tíz éven belül az emberek csak besétálnak a patikába, és vehetnek egy tengeribetegség elleni készüléket. Olyasmi lehet majd, mint a hátfájás ellen használt elektromos stimuláló eszköz” – mondta dr. Qadeer Arshad, a kutatások vezetője.

Mindkét esetben majd kisméretű elektródákat kell illeszteni utazás előtt a fejbőrre” – tette hozzá Arshad.

Tízperces kezelés

A tanulmányban az önkéntesek nagyjából tíz percig viseltek elektródákat a fejükön. Ezután arra kérték őket, üljenek be egy motoros forgó székbe, amelynek tengelye döntött volt, hogy jobban szimulálja azokat a mozgásokat, amelyek miatt az emberek rosszul lesznek a hajón vagy a hullámvasúton.

A kezelést követően sokkal kisebb eséllyel éreztek hányingert és gyorsabban jöttek helyre a megpróbáltatások után.

A szimulációhoz használt szék Forrás: Imperial College London

A gyógyszerek elálmosítanak

– mondta a tanulmányban részt vevő Michael Gresty professzor. „Ezzel nincs különösebb gond, ha csak rövid útról van szó vagy utas az ember, de mi van akkor, ha valaki egy óceánjárón dolgozik és úgy kell megbirkóznia a tengeribetegséggel, hogy közben dolgoznia kell.”

„Nagyon izgatottak vagyunk az új kezelésben rejlő lehetőségek miatt, hiszen úgy ad hatékony védelmet a tengeribetegség ellen, hogy

nincs semmilyen különösebb mellékhatása.

A hatékonysága nagyon közel áll a jelenleg rendelkezésre álló legjobb utazási betegség elleni gyógyszerekéhez” – tette hozzá Gresty.