Először sikerült levideózni a rejtélyes vámpírmókust

vámpírmókus
Vágólapra másolva!
Közzétették az első videót a rejtélyes vámpírmókusról. A helyiek szerint vért iszik, a biológusok viszont nem tudnak róla szinte semmit.
Vágólapra másolva!

A Rheithrosciurus macrotis tudományos névre hallgató állat nem csak a vámpírtörténetek által inspirált legendáiról híres, hanem rendkívül bolyhos farkáról is.

Andrew Marshall, a Michigani Egyetem biológusa és kollégái 35 videokamerát állítottak fel az állat feltételezett élőhelyén, az indonéziai Gunung Palung Nemzeti Park területén.

– mondta Marshall a Science híroldalának.

Valószínűleg táplálékot keres

A felvételen - amelyet az alacsony fényviszonyok miatt infravörös kamerával készítettek – jól látható, ahogy a mókus a levelek között keresgél valamit (az oldal szerint az egyik Canarium nemzetségbe tartozó fafaj dióját). Mivel a táplálkozását a videó nem mutatja, így a biológusok továbbra sem tudják sem megcáfolni, sem megerősíteni az állatot körüllengő mítoszt.

A mókus hegyes, denevérszerű fülei és rejtőzködő természete mindenesetre biztosan hozzájárult az állat misztikusságához.

A helyiek történetei szerint a nagyjából 35 centiméteres állat szarvasokat támad meg és a vérüket issza.

Persze ezeket a sztorikat még sohasem sikerült senkinek sem megerősítenie.

A különleges farok

Ami igazán szenzációs, az a mókus tekintélyes méretű, szokatlanul bolyhos farka. A testrész valószínűleg azért fejlődött ekkorára, hogy az állat nagyobbnak látszódjon, és így elriassza a potenciális támadókat. Egyes szakvélemények szerint a különleges farok a szaporodási sikerességben is szerepet játszhat. A kutatók most abban reménykednek, hogy további filmfelvételek is készülnek az állatról, és ezáltal többet megtudhatnak a vámpírmókus táplálkozásáról, viselkedéséről, és arról, hogy van-e bármiféle alapja a legendáknak.