Felfedték kilétüket a náci aranyvonat állítólagos megtalálói

náci arany
A Merkers sóbányában tárolt náci arany
Vágólapra másolva!
Felfedte kilétét pénteken az a két férfi, aki azt állítja, hogy Lengyelország délnyugati részén megtalálta a második világháború végén a nácik által elásott páncélvonatot, amely egy makacs legenda szerint arannyal, ékszerekkel és műkincsekkel lehet tele.
Vágólapra másolva!

A lengyel Piotr Koper és a 18 éve Lengyelországban élő német Andreas Richter a TVP Info lengyel tévécsatorna Panorama című műsorában lépett a nyilvánosság elé, hangoztatva, hogy

"cáfolhatatlan" bizonyítékuk van a földbe rejtett páncélvonat létezésére,

de erről nem árultak el részleteket. Elismerték, ők maguk sem tudják, mi található a vagonokban.

Földbe ásták el a németek

Elmondták, hogy az állítólagos páncélvonatot tanúk információi és saját eszközeikkel végzett kutatásaik alapján találták meg. Hangoztatták, hogy a korábbi híresztelésekkel ellentétben a szerelvény nem egy alagútban van befalazva, hanem a földben ásták el a visszavonuló németek. Félkész honlapjukon látható egy 3D-s földradarfelvétel, amely állítólag a megtalált szerelvényt ábrázolja.

A Merkers sóbányában tárolt náci arany Forrás: Wikimedia Commons

Nem igaz, hogy nyerni akartak rajta

Tagadták, hogy "kapzsiságból" csak azzal a feltétellel árulták volna el a helyszínt a hatóságoknak, ha megkapják a talált érték 10 százalékát, szerintük ez a hír "félreértésen alapul". Felolvastak egy előre megírt közleményt, miszerint a jogszabályoknak megfelelően tájékoztatták az állami hatóságokat a leletről, és a walbrzychi önkormányzat, valamint a rendőrség képviselőinek jelenlétében pontosan megadták a helyszín adatait.

Hangsúlyozták, hogy készek teljes mértékben együttműködni a védelmi minisztériummal.

Szponzorokkal is kapcsolatban állnak

A férfiak állítólag kapcsolatban állnak szponzorokkal, akik pénzt adnának a vonat kiásásához és idegenforgalmi látványossággá alakításához. A megtalálót megillető jutalomból múzeumot létesítenének a vonat történetének bemutatására - mondták.

Német tehervonat a második világháború alatt Forrás: Wikimedia Commons

Tagadták, hogy ők lennének a felelősek a felfedezést övező felhajtásért, szerintük a hatóságoktól szivárogtak ki dokumentumok a nyilvánossághoz.

Felmérik a helyszínt

Pénteken a védelmi minisztérium egy

15 katonából, illetve specialistából (vegyészekből, aknamentesítőkből) álló csoportja érkezett

a délnyugat-lengyelországi Walbrzych (régi német nevén Waldenburg) bányászvárosba, hogy elkezdjék a helyszín felmérését. A kutatócsapat az eredményt a hadsereg főparancsnoksága elé terjeszti, amely két héten belül dönt az esetleges további lépésekről.

Később kezdik csak a feltárást

Tomasz Siemoniak védelmi miniszter türelmet kért a közvéleménytől, mondván, hogy előbb a keresés módját kell megállapítani, és csak aztán kezdhetnek hozzá a feltáráshoz. Tomasz Smolarz dél-sziléziai vajda szerint a tényleges feltárás megkezdésétől számítva is legkorábban két hét után várható bármiféle eredmény.

Nem lehet biztosan állítani, hogy valóban ott a vonat

Smolarz egyébként is erősen kétkedő, szerinte "a felfedezés bejelentésének információértéke semmivel sem haladja meg azt, amit már évtizedek óta hallunk". Hozzátette, hogy a walbrzychi városi tanácsnak átadott dokumentumok alapján nem lehet azt állítani, hogy valóban létezik a lelet a megadott helyen.

A biztonság a fontos

Visszakozott a kulturális minisztérium is. Piotr Zuchowski miniszterhelyettes egy hete azt mondta, majdnem bizonyosak abban, hogy megtalálták a legendás náci aranyvonatot,

tárcája azonban később elhatárolódott tőle, mondván, hogy nincs semmi erre vonatkozó információjuk.

A "sebesség helyett a biztonság fontosságát" hangoztatta Walbrzych polgármestere is. Ha tényleg van valami a földben, akkor az már 70 éve ott van, és nyugodtan ott lehet még pár napig vagy hétig - jelentette ki Roman Szelemej. A hatóságok szerint az elsietett ásatás veszélyes lehet, mert a vonatot aláaknázhatták, a vasúti kocsikon pedig robbanószer is lehet.

Távol tartják az amatőr kincsvadászokat

A Wroclaw–Walbrzych vasútvonal érintett szakaszán továbbra is rendőrök tartják távol az ország minden részéből érkezett amatőr kincsvadászokat. Augusztus 19-én terjedt el a hír Lengyelországban, hogy két kincsvadász, egy lengyel és egy német férfi megtalálhatta a legendás náci aranyvonatot.

Az állítólagos felfedezők mindeddig ragaszkodtak a névtelenséghez,

csak jogi képviselőjük útján tartották a kapcsolatot a hatóságokkal és a nyilvánossággal, és pénteken a tévében azt mondták, hogy a jövőben is csak ügyvédeik révén kívánnak kapcsolatot tartani.