Egy fizikus kiszámította Yoda testsúlyát, ami negatív lett

2015.09.01. 16:59

A Csillagok háborúja univerzumának rajongói egy újabb fontos adattal lettek gazdagabbak. Egy amerikai fizikus kiszámította az ikonikus törpe jedi mester, Yoda testtömegét. A számításokhoz A Birodalom visszavág híres jelenetét vette alapul, amelyben Yoda Luke lábán egyensúlyozik. Az eredmény arra utal, hogy Yodával volt az Erő.

Talán egyesekben felmerül az az eretnek gondolat, hogy miért lenne érdekes bárki számára is, hogy mennyit nyom egy kitalált jedi mester. E kétkedőket is megnyugtathatjuk, hogy ha ez az adat nem is fontos nekik, a számítás módja annál érdekesebb. 

Rhett Allain fizikus és a Wired magazin szakírója a Csillagok háborúja V. epizódjának, 

A Birodalom visszavágnak  az egyik kulcsjelenetét választotta ki a számításokhoz. 

A számítás alapjául szolgáló híres jelenetForrás: Lucasfilm/20th Century Fox

A félkezes kézenállás a kulcs

Ebben a Dagobah bolygón visszavonultan élő Yoda tanítja Luke Skywalkert az Erő használatára úgy, hogy a fél kézen álló Luke-nak meg kell tartani a fél lábán a mestert. 

Fizikai szempontból ez a félkezes kézenállás szolgáltatja a legtöbb támpontot Yoda tömegének kiszámításához,  írta Allain a Wiredben

Minden a tömegközéppontról szól”  – magyarázza Allain. „Amennyiben a Luke-Yoda rendszer egyensúlyban van, akkor az egész rendszer tömegközéppontjának közvetlenül Luke talajon támaszkodó keze fölött kell elhelyezkednie.”

Yoda mesterForrás: starwars.wikia.com

A számításhoz használt előfeltételek

Allain leírja, hogy a számításokhoz a következő feltételeket vette adottnak: 

  • A Dagobah bolygó pont olyan, mint a Föld. 
  • Luke tömege és tömegeloszlása olyan, mint bármely normál emberé. 
  • Luke magassága 175 centiméter, és a tömege 68 kilogramm. 
  • A Luke-Yoda rendszerre csak két külső erő hat: a gravitáció és a talaj ellenereje. A számításban nem szerepel az „Erő” ereje. 

Hogyan lehet kiszámítani egy ember tömegeloszlását? 

A számításokhoz Allain Rudolf Drills és munkatársainak jól használható tanulmányát vette alapul, amely kimutatja, hogy az emberi testnek öt tömegpontja van: a torzó és a négy végtag.  Ezután ezen értékek alapján kiszámította a Luke-Yoda rendszer vízszintes tömegközéppontját. 

Akit érdekelnek a részletes számítások és diagramok, látogasson el a Wired oldalára

YodaForrás: AFP

Yodával volt az Erő

Többségünk számára azonban a végeredmény az igazán érdekes. Mivel kiderült, hogy Luke csak akkor képes megtartani ezt a félkezes kézenállást úgy, hogy Yoda a lábán egyensúlyoz,  

ha Yoda tömege –43,7 kilogramm.  

Nem elírás, a jedi mester tömegének negatívnak kell lennie ehhez a pozícióhoz. Ez azt jelenti, hogy Yodának használnia kellett az Erőt ahhoz, hogy Luke-ot megtartsa ebben a helyzetben (vagy fordítva, Luke használta az Erőt, hogy Yodát megtartsa), vonta le Allain a következtetést. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK