A leukémia legrégebbi ismert esetét azonosították

leukémia, csontváz
A csontváz kulcscsontján és jobb felkarcsontján találtak elváltozásokat
Vágólapra másolva!
A leukémia legrégebbi ismert esetét azonosították a Tübingeni Egyetem kutatói egy hétezer éves női csontváz vizsgálata során.
Vágólapra másolva!

A régészek még 1982-ben tártak fel Stuttgart közelében 72 újkőkori temetkezést. A területet az úgynevezett vonaldíszes kerámia népe lakta, a korai földművelő kultúra Kr.e. 5500 és 4800 között virágzott Közép- és Nyugat-Európában.

A felkarcsontban és szegycsontban találtak elváltozást

A kutatásokat irányító Heike Scherf, az egyetem humán evolúciós és paleoökológiai központjának tudósa a csontvázak vizsgálatát ismertetve, elmondta, hogy az elhunytak egyike leukémiában szenvedhetett - olvasható a PhysOrg hírportálon. A 30-40 év körüli női csontváz CT-vizsgálata során figyeltek fel a tudósok a jobb felkarcsont és a szegycsont elváltozott belső szerkezetére.

A csontváz kulcscsontján és jobb felkarcsontján találtak elváltozásokat Forrás: M. Francken/Universität Tübingen

A kutatók a továbbiakban a 7000 éves "páciens" földi maradványait összevetették az adott lelőhelyen feltárt azonos korú temetkezésekből előkerült 11 további elhunyt felkarcsontjaival, ám egyiknél sem találtak hasonló csontszerkezeti eltéréseket.

A csontritkulás kizárva

"Egyetlen további elhunytnál sem fedeztük fel a szivacsos csontállomány ilyen jellegű elváltozását" - emelte ki Heike Scherf. Mint kifejtette, kizárhatók a más csontelváltozásokat kiváltó betegségek.

"Szintén kizárható a hiperparatireózis, azaz a mellékpajzsmirigy túlműködése, hiszen nem találtuk meg a koponyacsontokon és az ujjperceken a betegségre jellemző elváltozásokat. Így valószínűsíthető, hogy a leukémia legrégebbi ismert esetéről van szó" - fogalmazott Heike Scherf, hozzátéve, hogy nem lehet eldönteni, fehérvérűség okozta-e a nő halálát.