Végkimerülésig párzik a cickányszerű erszényesmenyét

erszényesnyest
Erszényesnyest
Vágólapra másolva!
Valóságos párzási őrület jön rá két nemrég felfedezett erszényes emlősfaj hímjeire a két hétig tartó szaporodási időszakban. A felfokozott nemi élettől a hímek annyira kimerülnek, hogy a párzási időszak végén elpusztulnak.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál Queensland University of Technology kutatói nemrég fedeztek fel két új erszényesmenyétfajt (Antechinus sp.) Ezek apró, cickányszerű és -méretű ragadozók, amelynek hímjei tavasszal szó szerint belepusztulnak a túlhajszolt párzásba.

Az erszényesmenyéteket különös párzási viselkedésük tette híressé. Az állatok hímjein minden évben „párzási őrület” tör ki: igyekeznek annyi nősténnyel párzani, amennyivel csak lehet és annyi hímmel megküzdeni, amennyivel csak bírnak. Néhány héttel később pedig mind elpusztulnak.

Erszényesnyest Forrás: Gary Cranitch, Queensland Museum

A tesztoszteronnal csordultig telített hímek annyi nősténnyel közösülnek, amennyivel csak lehet, sokszor akár 14 órán át is egyhuzamban” – mondta Andrew Baker, a kutatás vezetője.

Összeomlik az immunrendszer

„A tesztoszteron végső soron a stresszhormon kikapcsoló meghibásodásához vezet. A megemelkedett stresszhormonszint miatt összeomlik a hímek immunrendszere, és

Noha ez az egész meglehetősen ésszerűtlen evolúciós stratégiának tűnik, mégis ez az évenkénti populációfelezés teszi lehetővé, hogy az anyáknak elég pók és rovar jusson, hogy fel tudják nevelni az új generációt.

A Memoirs of the Queensland Museum - Nature folyóiratban most leírt két új fajjal – Antechinus vandycki és Antechinus swainsonii mimetes – együtt Baker és csoportja öt új erszényesmenyétfajt talált az elmúlt három évben. A Tasmaniában élő Antechinus vandycki fennmaradása azonban jelentős veszélyben van az élőhelyének pusztítása miatt.