Káprázatos 3D kép a Teremtés oszlopairól

Teremtés oszlopai 3D
A Teremtés oszlopainak háromdimenziós képe jól érzékelteti a por- és gázfelhők arányait
Vágólapra másolva!
A csillagászok elkészítették a Sas-ködben található híres Teremtés oszlopainak első háromdimenziós képét.
Vágólapra másolva!

Az Európai Déli Obszervatórium (European Southern Observatory, ESO) Very Large Telescope-jához (VLT) csatlakoztatott MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer) készülék felhasználásával a csillagászok elkészítették a Teremtés oszlopainak első teljes háromdimenziós képét.

Az új megfigyelések bemutatják, hogyan helyezkednek el egymáshoz viszonyítva az egyes poroszlopok a térben, és sok új részletet is feltárnak, többek közt egy fiatal csillag korábban nem látott csóvakilövellését.

A Teremtés oszlopainak háromdimenziós képe jól érzékelteti a por- és gázfelhők arányait Forrás: ESO/M. Kornmesser

A porból és gázból álló Teremtés oszlopait a Sas-köd (Messier 16) halmazból származó erőteljes sugárzás és csillagszél alakította ki az idők folyamán, és nagyjából hárommillió év alatt el is párologtatja – ha egyáltalán léteznek még.

Az Origo is megírta ugyanis, hogy Nicolas Flagey, az Institute d’Astrophysique Spatiale kutatója a Spitzer-űrtávcső 2006-ban készített felvételeinek analízise alapján arra a következtetésre jutott, hogy a 6000 éve felvillant szupernóva-robbanás megsemmisíthette a Teremtés oszlopait, de mivel az objektum 7000 fényév távolságra fekszik tőlünk, csak 1000 év múlva szembesülhetünk vizuális látványként ezzel.