Dél-Afrikáig jutott két jeladós magyar gólya

Dél-Afrikában telelő gólya, jeladó, vonulás, Keszi, Magyar Madártani Egyesület
Vágólapra másolva!
Két jeladós fehér gólya mintegy húszezer kilométeres vándorutat megtéve Dél-Afrikáig jutott vándorútja során. Egyelőre semmi jele annak, hogy indulnának vissza.
Vágólapra másolva!

„A Január nevű gólya már 2013-14 telét is Magyarországon töltötte. Tavaly ősszel sem vonult el, a legnagyobb hidegek idején is az Ipoly-völgyben tartózkodott. Utoljára ez év január 16-án kaptunk SMS-t a jeladójáról, azóta nem tudunk a róla semmit” – mondta az egyik Magyarországon telelő gólyáról Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkoordinátora.

A leghidegebb időszakban, amikor az állóvizek befagytak, Január marhakarámok közelébe húzódott Ludányhalászi mellett, ahol valószínűleg főleg a takarmányt dézsmáló kisrágcsálókkal táplálkozott.

Keszi a fészekben, jeladóval a hátán Forrás: MME/Papp Ferenc

Távolsági rekord

Egy másik jeladós gólya Szarvas közelében telel, ahol valószínűleg etetik. A fehér gólyák (Ciconia ciconia) többsége azonban részt vett a faj megszokott vándorútján. Legdélebbre a Nógrád megyei Karancskeszi községben jeladóval ellátott, Keszi nevű madár jutott, jelenleg Kelet-Fokföld tartományban tartózkodik. Útvonalát itt lehet térképen megnézni.

A Picur nevű gólya szintén Dél-Afrikában, Durbantól északkeletre időzik – itt a térkép a vonulási útvonaláról. Ez a madár a gólyakamerájáról közismert Nagyhalásziból származik, Rimócon adták nevelőszülőkhöz. Ő vándorútja során Lesothóban is járt.

A szóban forgó két madár légvonalban is csaknem 9000 kilométerre tartózkodik a fészkétől, a szárazföldek felett vezető vándorút kerülői és a táplálékszerző kóborlások miatt azonban már csaknem húszezer kilométert tettek meg.

Ha kevesebb lesz a táplálék, elindulnak

Két, Szlovákiában megjelölt madár közül a Peter nevű jelenleg Mozambik nyugati részén, Michal pedig Zambia és Tanzánia határvidékén időzik. A Horka nevű gólya Kenyában, az Egyenlítő közelében tartózkodik. A Száhel-övezetben telelő többi madár az elmúlt hónapokat nagy részt Csádban és Szudánban töltötte, de tettek kitérőket Niger, Nigéria, Kamerun, Dél-Szudán és a Közép-afrikai Köztársaság területére is.

A Dél-Afrikában telelő gólyák egyelőre semmi jelét nem adják annak, hogy hazafelé indulnának. Ahogy viszont változik az időjárás, és a déli féltekén beköszönt a tél, emiatt a táplálékkínálat is szűkösebb lesz, úgy valószínűleg elkezdenek észak felé húzódni.

Szárazföld fölött repülnek

A Varbó nevű öreg fehér gólya a tél nagy részét a Csád-tó vidékén töltötte. Az ő mozgásából arra lehet következtetni, hogy megindult észak felé, ugyanis Szudánban elérte a Nílus vidékét – bár a Szahara déli részén hiányos a GSM-hálózat lefedettsége, így a jeladóról sem érkezik annyi adat, mint amennyit a szakemberek szeretnének.

A gólyák vándorútjuk során nem repülnek ki a nyílt tenger fölé. Az Európa keleti részén fészkelők a Boszporusz vidékén gyülekeznek, majd Kis-Ázsiát keresztezve, a Közel-Kelet partvidékét követve érik el a Nílus völgyét.

Az MME szakemberei 2012 óta negyvennégy fehér gólyát láttak el jeladóval. A magyar-szlovák program neve „Madárvédelem és kutatás határok nélkül”, a magyaré „Északi gólyahír”. A madarak közül tíz követhető nyomon a Satellitetracking oldalon.