Bagoly terrorizál egy holland városkát

uhu, bagoly
Uhu (Bubo bubo)
Vágólapra másolva!
Egy holland város vezetői azt tanácsolták a lakóknak, hogy csak esernyővel felfegyverkezve menjenek ki éjszaka az utcára, miután egy vérszomjas bagoly több kocogót is megtámadott.
Vágólapra másolva!

Hitchcock madarait is megszégyeníti az az uhu (Bubo bubo), amely a Hollandia északi részén fekvő Purmerend városkában zaklatja a lakókat. Az elmúlt három hétben több mint egy tucat emberre csapott le a néma röptű ragadozó. Az áldozatok közül többen kórházba kerültek.

A legutóbbi támadás kedden este történt. A dühödt madár a helyi atlétikai klub két tagját inzultálta. Egyiküknél össze is kellett varrni az éjszakai ragadozó éles karmai által okozott hat fejsebet. A klub minden edzést felfüggesztett, amíg nem oldódik meg a „bagolyügy”.

Uhu (Bubo bubo) Forrás: Wikimedia Commons

A támadásokat komolyan kell venni, hiszen az uhu hatalmas, 3 kilogramm tömegű és majdnem kétméteres szárnyfesztávolságú madár.

Az esernyő segíthet

„Napközben nincs probléma, de éjjel csak esernyőkkel, sisakokkal és kalapokkal felvértezve merészkedünk ki a szabadba” – mondta Liselotte de Bruijn szóvivő az AFP-nek.

„A gond az, hogy nem lehet hallani a baglyot, mielőtt lecsap, a karmai pedig borotvaélesek” – mondta De Bruijn. „Reméljük, hogy a város hamarosan elkapja ezt a magából kivetkőzött madarat.”

A városi tanács képviselője azt nyilatkozta, keresik a megoldást. „El akarjuk fogni a baglyot, mivel veszélyezteti a város lakóit” – mondta, de azt is hozzátette, mivel az uhu védett állat, csak különleges engedéllyel lehet befogni.

Szokatlan viselkedés

A madár viselkedése merőben szokatlan, mondta Gejo Wassink, a holland OWN bagolyalapítvány képviselője.

„Elképzelhető, hogy a baglyot fogságban nevelték fel, és most engedték ki a szabadba, ezért összekapcsolja az embereket a táplálékkal – azaz valójában nem támadni akar” – mondta Wassink.

„Az is lehet azonban, hogy a szaporodási időszak elején megemelkedett hormonszint befolyásolja a viselkedését és készteti a territóriuma megvédésére” – nyilatkozta Wassink az AFP-nek, azt is hozzátéve, hogy a madár valószínűleg tojó.

Azt is megjegyezte, egyre nagyobb problémát okoz, hogy egyesek felnevelnek, kézhez szoktatnak baglyokat, azután szabadon engedik őket, amikor már túl nagy gondot jelentenek számukra.