Kopók segíthetik a veszélyeztetett gorillák védelmét

Gorilla
Vágólapra másolva!
Kopók segíthetnek a jövőben ritka, veszélyeztetett gorillapopulációk méretének és viselkedésének feltérképezésében.
Vágólapra másolva!

A lipcsei Max Planck Intézet kutatóinak tanulmánya szerint kutyák segítségével jóval hatékonyabban felkutatható terepen a veszélyeztetett emberszabásúak ürüléke, amelyből az egyedekre vonatkozó információkat leszűrhetik a szakértők. A populáció méretére és viselkedésére lehet következtetni ezekből a leletekből - írja a szakértőcsoport az Open Science című szaklapban.

A kutatók Egyesült Államokban trenírozott kutyákat teszteltek a kihalástól fenyegetett Cross folyó menti gorillák (Gorilla gorilla diehlli) felkutatásában. A nyugati gorillák (Gorilla gorilla) ezen alfaja Nigéria és Kamerun nehezen megközelíthető, hegyekkel borított határvidékén él. A becslések szerint mindössze néhány száz Cross folyó menti gorilla él a világon.

Gorilla

A kutyákkal történő keresés a populáció jóval megbízhatóbb becsléséhez vezetett és lényegesen több gorillaürülékre bukkant a kutyákkal, mint a kutyák nélkül dolgozó kutatócsoport - mondta a kutatást vezető Mimi Arandjelovic.

A leletek elemzéséből arra következtettek, hogy a talált 72 minta 19 különböző állattól - 4 hímtől és 15 nősténytől - származik. A kutatás során vizsgált két régióban négy gorillacsoportot azonosítottak a tudósok.

A kutyák eredményessége Hanns Hatt szagokkal, szagérzékeléssel foglalkozó kutató szerint nem meglepő, az ebeknek ugyanis az embernél tízszer több, 300 millió szaglósejtjük van. Ezen kívül csaknem háromszor több, 900 különböző szagreceptorral rendelkeznek. Ráadásul a nyomozókutyákat és vadászkutyákat életük első napjától erre a munkára képezik, ezért akár napokkal később is képesek követni egy nyomot, az embereket testszaguk alapján megkülönböztetik egymástól és a legminimálisabb mennyiségű kábítószer vagy robbanóanyag jelenlétét is érzékelik - emelte ki a tudós.

Az Egyesült Államokból érkezett kutyák alkalmazása viszont túl drága, ezért a szakértők az állatok helyi kiképzését javasolják.