Nem kell a sok blabla a tudósok ötletbörzéjén

rövid ötletek
Vágólapra másolva!
A Journal of Brief Ideas kifejezetten a tömörségre ösztönzi a kutatókat. A folyóiratban közölt cikkek nem lehetnek hosszabbak 200 szavasnál.
Vágólapra másolva!

Az alapötlet egyszerű: a tudományos kutatók rengeteg időt töltenek egy-egy közlemény (tanulmány) csiszolgatásával, míg az végül egy komolyabb folyóirat hasábjain megjelenhet, ugyanakkor munkájuk közben rengeteg apró, de sokszor igen értékes elgondolás pattan ki a fejükből. Ezek sajnos gyakran megmaradnak kósza gondolatnak, szalvétára firkált jegyzetnek, vagy legjobb esetben egy-egy kedvtelésből írogatott blogban tűnnek fel, majd merülnek feledésbe.

Jó rögzíteni az ötleteket

A The Journal of Brief Ideas (rövid ötletek folyóirata) éppen az ilyen, értékesnek tartott gondolatok tárhelyévé kíván válni, melyek teljes értékű tudományos cikként idézhetők, tartalmuk és szerzőik kereshetők. Az itt publikáló szerzők egyrészről persze kockáztatják, hogy valaki egyszerűen lenyúlja ötletüket, azonban ez a felület egyúttal lehetővé teszi, hogy valóban megnevezhető legyen egy elgondolás eredeti gazdája.

Ráadásul, ha a kutató elég termékeny, megérheti olyan ötletei szárba szökkenését is, melyek mélyebb kidolgozására amúgy sem lett volna ideje és energiája. A „nyers” ötletek esetében a tudományos közösség visszajelzése sokat segíthet abban, hogy merre is induljon el egy kutatás.

Forrás: Flickr/Caleb Roenigk

Önszabályozó ötletbörze

A publikációk közül a négytagú szerkesztőbizottság kirostálja az offenzív írásokat, valamint azokat, melyek „nem látszanak előmozdítani az adott kutatási területet”, azonban a közlés előtti kettős szaklektorálást kivitelezhetetlennek tartják ilyen rövid cikkek esetében, és inkább amellett a rendszer mellett döntöttek, hogy az ötletet egy másik kutató minősíti utólag.

A folyóirat elvileg kutatóknak szól, azonban szabadon beszerezhető ORCID azonosítóval (ez egyfajta szabványos kutatói azonosító, mellyel egy kutató megkülönböztetheti magát más azonos nevű kollégáitól) bárki regisztrálhat. Így elvben elképzelhető, hogy kutatók ötletbörzéjéből hamar internetes trollok homokozójává válik az oldal, és a szerkesztők nem bírnak majd a cikkáradattal. Reménykedjünk benne, hogy nem így lesz.

Eddig nem tűnik kezelhetetlennek a cikkáradat Forrás: The Journal of Brief Ideas