Közülük repül valaki a Marsra

Mars One
Marsi telep (egyelőre csak illusztráción)
Vágólapra másolva!
Több mint kétszázezerről előbb 1058-ra, majd most százra szűkítette a Mars-utazásra jelentkezők számát a Mars One holland cég. A magyar pályázó nem jutott be az első száz közé.
Vágólapra másolva!

A Mars-utazás különlegessége, hogy a jegy csak odaútra szól. Az a pár ember, aki a tervek szerint a 2020-as években a vörös bolygóra utazna, nem térhetne vissza, vagyis telepessé válna. Az utazásra 2013. augusztus 31-ig lehetett jelentkezni. Több mint kétszázezren érdeklődtek a tervek iránt, köztük egy Budapesten élő PhD-hallgató, Marton Orsolya. Ő most nem jutott be az első száz közé.

A jelentkezés feltétele az volt, hogy az illető töltse be a tizennyolcadik életévét, legyen egészséges, ne legyen alacsonyabb 157 és ne legyen magasabb 190 centinél. Feltétel volt egy egyperces bemutatkozó videó elkészítése, és a cég 5-75 dollár nevezési díjat is szedett (attól függően, hogy mennyire gazdag országból jelentkezett valaki).

A marsi telephely a Mars One látványtervén Forrás: Mars One

A valóságshow a lényeg?

A száz jelentkezőt csoportokba osztják. A felkészítés elvileg nyolc évig tart. Az első telepesek 2024-ban érkeznének a Marsra, őket kétévente követnék az új betelepülők. A felkészítés egy valóságshow keretében zajlik. Erre a Mars One szerint azért van szükség, mert a sorozatot eladják, és a bevételekből finanszírozzák az utazás hatmilliárd dollárra becsült költségét.

A Mars One összesen huszonnégy embert küldene a vörös bolygóra. Az eddig kiválasztott jelöltek közül 39 származik az amerikai kontinensről, 31 európai, 16 ázsiai, 7 afrikai születésű, további 7 pedig Óceánia szülöttje. Végül huszonnégy telepest válogatnak ki. Őket hat csoportba osztanák, a kiválasztásba a nézők is beleszólhatnának. Tesztelni fogják őket a Marsra tervezett bázis földi hasonmásában is.

Már tesztelni kellene

A Mars One 2011 elején alakult. A projektet repüléssel és űrkutatással foglalkozó cégek, többek között a SpaceX, a Paragon Space Development és a Surrey Satellite Technology is támogatja. A tervek komolyságát pedig azon lehet majd lemérni, hogy – mint ígérik – 2016-ban valóban eljuttatnak-e egy ember nélküli űrhajót a Marsra. Ez a tehergép szállítaná az első telepesek felszerelését.

Érdemes tudni, hogy a NASA Orion űrhajója elvileg csak a 2030-as években lenne képes embert szállítani a Marsra, de a fejlesztés már évek óta zajlik, és űreszköz első sikeres tesztje már meg is történt 2014 decemberében.