Huszonöt centivel alacsonyabb a Washington-emlékmű

Washington-emlékmű, látkép, Washington D.C.
A jogger passes the Washington Monument on a cold blustery morning January 27, 2015 in Washington, DC. Tens of millions of Americans along the northeast coast buckled down Tuesday for another day following a snowstorm that shut down New York and other major cities. AFP PHOTO / KAREN BLEIER
Vágólapra másolva!
Az új mérések szerint a Washington-emlékmű körülbelül 25 centiméterrel alacsonyabb annál, mint ahogy eddig számon tartották. A különbséget azonban nagyrészt csak az okozza, hogy az idők során a föld alá került az épület alján található mérce.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok első elnöke, George Washington tiszteletére 1884-ben emelt kőobeliszk szinte 169,3 méteres magasságával akkoriban a világ legmagasabb építménye volt. Igaz, elsőségét csak néhány évig, az Eiffel-torony 1889-es átadásáig tudta megőrizni. Az obeliszkek és a kőépítmények mezőnyében mindazonáltal máig világelsőnek számít.

A hétfőn közzétett legfrissebb mérések szerint a Washington-emlékmű tíz hüvelykkel, vagyis 25,4 centiméterrel rövidebb lett. A változás azonban nagyrészt a talajszint emelkedésének számlájára írható. Az eredeti talapzati jelzésektől végzett 1999-es és 2014-es mérések lényegében megerősítették az eredeti, 1884-es mérés eredményét.

A Washington-emlékmű egy fagyos téli reggelen, 2015. január 27-én Forrás: AFP/Karen Bleier

Villámcsapás

Az egyedüli tényleges és megfigyelhető mértékű magasságváltozást az obeliszk piramis-alakú alumíniumcsúcsának lekerekedése okozta. Az 1934-es méréskor ezt azzal magyarázták, hogy a gyakori villámcsapások megolvasztották az alumíniumot.

Restaurálni kellett

A Washington-emlékmű az amerikai főváros messze legmagasabb építménye. Márványból, gránitból és homokkőből épült. Magassága hivatalosan 555 láb és 5,125 hüvelyk (169,294 méter) az emlékművet és a körülötte elterülő National Mall parkot gondozó Nemzeti Parkszolgálat (NPS) szerint, az új felmérés szerint viszont 554 láb 7,34 hüvelykről (169,045 méter) van szó.

Washingtoni naplementés-emlékműves látkép 2015 januárjában Forrás: AFP/Saul Loeb

Washingtonban szigorúan korlátozzák az épületek magasságát, így a legtöbb nem éri el a Capitolium kupolájának nyolcvanhét méteres csúcsát.

Az új méréseket abban az időszakban végezték el, amikor restaurálták a 2011. augusztusi virginiai földrengésben megsérült obeliszket. Az emlékmű a harminckét hónapig tartó munkálatok után 2014 májusában nyílt meg újra a nagyközönség előtt.