Hogyan bűvöljük el álmaink nőjét?

flört, randi
France, Paris, 13th arrt, Young couple flirting
Vágólapra másolva!
Meg szeretné hódítani álmai asszonyát? Akkor sose hozza szóba a munkáját, inkább hagyja a hölgyet beszélni. Az sem árt, ha gyakran félbeszakítja a mondandóját. Erre jutottak az amerikai Stanford Egyetem kutatói, akik ezer villámrandi hanganyagát elemezték.
Vágólapra másolva!

A nő kezében a valódi hatalom

A villámrandik során egy férfinak mindössze négy perc áll rendelkezésére, hogy elbűvölje a vele szemben ülő nőt, mielőtt átül egy másik asztalhoz. A rendezvény végén mindkét nem beszámol arról, akar-e továbbiakban találkozni randipartnerével. A férfiak általában a legtöbb nőt szimpatikusnak találják, a hölgyek viszont sokkal válogatósabbak az uraknál. A kívánt találkozó csak mindkét nem beleegyezésével jöhet létre, a döntés így főként a nők kezében van.

Ebből kifolyólag a fő kérdés az, hogy hogyan menjen biztosra a férfi, ha sikert akar elérni? „Kezdetben arra következtettünk, hogy a férfinak rámenősnek kell lennie, és rengeteget kell beszélnie önmagáról. Nem is gondoltuk volna, mennyire messze járunk az általános sztereotípiától” – mondta Dan Jurafsky, a Stanford Egyetem nyelvészprofesszora az Amerikai Tudományos Társaságok Szövetsége (AAAS) éves találkozóján.

Forrás: Photononstop/Roger Rozencwajg

Mit csináljon a férfi?

A sikeres randik során zömében a nők beszéltek magukról, esetükben a leggyakrabban használt szó az „én” volt. A férfiak ezzel szemben gyakrabban beszéltek a hölgyekről, így náluk a „te” szavak voltak többségben. Emellett Jurafksy azt is megállapította, hogy a hölgyek különösképpen szeretik, ha félbeszakítják őket.

„Gyakran kell a nők szavába vágni!” – mondta a kutató. „Azt gondoltuk korábban, hogy ezt a bunkóság jeleként értelmezik, ha azonban ez udvariasan történik – például: „képzeld, ugyanez történt velem is…” – az szimpátiát vált ki a nőknél. Ez a viselkedés ugyanis figyelmes hallgatásra utal.”

Mit ne csináljon a férfi?

„Az ügyetlenkedést, hezitálást könnyen ki lehetett szúrni a használt szavakból” – mondta Jurafsky. Így ha mindenképpen el akarunk puskázni egy randit, használjuk bőségesen az olyan, konkrét válasz alól kibújó kifejezéseket, mint például az „olyasformán” és a „valahogy”. A tuti vesztes stratégia az, ha az erősebb nem a munkájáról beszél, ez ugyanis a személyes interakció hiányát mutatja.

Már az első percben kiderül

Ha egy nő szimpatikusnak találja a férfit, hangmagasságát és hangerejét sűrűn váltogatja. Az, hogy mennyire érdeklődő a hölgy randipartnere iránt, már rögtön az első percben kiderül. A kutatók végkövetkeztetése pedig ez: