Ötven gömbölyűfejű delfin pusztult el Új-Zéland partjainál

pilótabálna
Vágólapra másolva!
Nagyjából ötven gömbölyűfejű delfin, más néven pilótabálna pusztult el Új-Zéland egyik távoli partszakaszán az állatok tömeges partra vetődését követően. 
Vágólapra másolva!

Az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium (DOC) jelentése alapján helyi idő szerint pénteken 198 gömbölyűfejű delfin sodródott partra a Déli-sziget csúcsán elterülő Farewell Spit egyik partszakaszán.

Andrew Lamason, a DOC illetékese szerint a minisztérium munkatársai és az önkéntesek az esti dagállyal együtt próbálták visszaterelni az állatokat a nyílt vízbe.

A Radio New Zealand jelentése alapján helyi idő szerint péntek este a delfinek majdnem háromnegyede visszajutott ugyan a vízbe, ám még beljebb kell úszniuk a mélyebb területekre. Nagyjából ötven példány pusztult el. Lamason elmondta, hogy további önkéntesekre lesz szükség a munkálatokhoz.

Gömbölyűfejű delfin (Globicephala) Forrás: Barney Moss \ Wikimedia Commons

Halászok vezetője

Az akár hat méteresre is megnövő gömbölyűfejű delfint angolul pilótabálnának nevezik, mert azt tartják róla, hogy a halászokat elvezeti a heringrajokhoz. Az új-zélandi vizekben élő leggyakoribb cetfaj egyedei évente két-három alkalommal hajtanak végre hasonló "öngyilkos akciót".

A szakértők szerint Farewell Spit valódi delfincsapdának számít, mivel a sekélyebb vizek a jelek szerint összezavarják az állatokat, amelyek így elvesztik navigációs képességüket.