Négyes csillagrendszer születését figyelték meg

Négyes csillagrendszer
A négyes csillagrendszer születése
Vágólapra másolva!
Négyes csillagrendszer kialakulását figyelte meg egy nemzetközi csillagászcsoport a Földtől nyolcszáz fényévnyire fekvő Perzeusz csillagképben.
Vágólapra másolva!

A négyes csillagrendszer egy fejlődése kezdetén lévő fiatal csillagból és három, a gravitációs erők hatására sűrűsödő gáztömegből áll - írták a kutatók a Nature-ben.

Nap tömegének tizedét kitevő csillagok születnek

Az asztrofizikusok számításai szerint mindegyik gáztömeg várhatóan 40 ezer év alatt alakul csillaggá. "Ez rendkívül gyors" - vélte Jaime Pineda, a tanulmány vezető szerzője, a németországi Garchingban - München közelében - működő Max Planck Földön kívüli Fizikai Intézet kutatója.

A négyes csillagrendszer születése Forrás: B. Saxton (NRAO/AUI/NSF)

Az ilyen gáztömegből keletkező csillagok valószínűleg kicsik lesznek, feltételezések szerint a Nap tömegének mintegy tizedét teszik majd ki. A csillagászok megfigyeléseik egy részét az egyesült államokbeli Új-Mexikóba telepített Very Large Array, a rádióhullámok frekvenciatartományában működő csillagászati interferométer segítségével végezték el.

Instabil rendszer

A négyes csillagrendszer azonban instabilnak tűnik. A tudósok úgy vélik, hogy a két egymáshoz legközelebb álló csillag kettőscsillagot fog képezni. A két legtávolabbi csillag viszont mintegy félmillió év múlva katapultálhat a világűrbe.

A háromnál több csillagot magukba foglaló rendszerek instabilak, és gyakran változnak a gravitáció miatt - hangsúlyozta Jaime Pineda.