Atomreaktorokat indítanak újra Japánban

Takahama, atomerőmű, Japán
A takahamai atomerőmű
Vágólapra másolva!
Újabb két atomreaktor újraindítását hagyta jóvá csütörtökön a japán atomenergia-felügyeleti hatóság (NRA); az üzemeltető novemberben akarja a létesítményeket üzembe helyezni.
Vágólapra másolva!

Jelenleg a szigetország 48 atomreaktorában – a 2011 márciusában a földrengés és szökőár által megrongált Fukusima-1 erőmű hat reaktorát nem számítva – szüneteltetik az áramtermelést, arra várva, hogy a hatóságok ellenőrizzék, megfelelnek-e a szerencsétlenség után megszigorított biztonsági normáknak.

Az NRA december közepén hagyta jóvá a nyugat-japáni Takahamában lévő atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának újraindítására vonatkozó jelentést. A hivatalos jóváhagyás csütörtökön történt meg, az egyhónapos kötelező társadalmi vita után.

A takahamai atomerőmű Forrás: Wikimedia Commons

A hatósághoz mintegy 3600 vélemény érkezett, köztük sokan úgy ítélték meg, hogy a két reaktor nem rendelkezik megfelelő védelemmel a földrengések, illetve terrortámadások veszélyével szemben. Ezek azonban nem változtatták meg a felügyeleti hatóság véleményét, amely hónapokon át tanulmányozta a takahamai 3-as és 4-es reaktort.

Korábban a hatóság a délnyugat-japáni Szendaiban lévő erőmű 1-es és 2-es reaktorának újraindításához járult hozzá. A takahamai erőművet az atomenergiától leginkább függő Nyugat-Japánt ellátó Kansai Electric Power regionális áramszolgáltató üzemelteti.

A hatóság azonban csak műszakilag véleményezte az újranyitást, maga a döntés politikai körökben születik. A jobboldali kormány egyre inkább hajlik az engedélyezésre, de ehhez szüksége van az önkormányzatok beleegyezésére is, ami hosszú tárgyalási folyamat része lehet.

A szendai 1-es és 2-es reaktor újranyitását az NRA még július közepén támogatta több százoldalas jelentésében, de azok még mindig nem üzemelnek, holott novemberben megszületett a politikai jóváhagyás is. A Kyushu Electric Power cég által üzemeltetett reaktorokat Abe Sindzó kormánya június táján tervezi újraindítani.

A japán állampolgárok többsége ellenzi az atomenergiát. A reaktorok újraindítása elleni mozgósítás csökkent ugyan, de a környezetvédelmi szervezetek nem tétlenkednek.

"A szendai 1-es és 2-es reaktorhoz hasonlóan a takahamai reaktorok is ki vannak téve – más, biztonságot fenyegető veszélyek mellett – a földrengések kénye-kedvének" – írta a Greenpeace japáni szervezete, amely szerint növeli a kockázatokat, hogy a takahamai erőműben plutónium-oxid és urán keverékéből újrahasznosítással előállított fűtőanyagot használnak, amely a nagyobb mennyiségű plutónium miatt baleset esetén még nagyobb veszélyt jelentene a környezetre.