Halszemet műtöttek a Nyíregyházi Állatparkban

csattogóhal műtét
A Nelson nevű császár csattogóhal (Lutjanus sebae) - bal szemének helyén műtét utáni hegesedéssel - a Nyíregyházi Állatpark karantén medencéjénél, egy gondozó kezében 2015. február 12-én. A szemen lévő daganatos elváltozás az állat életét veszélyeztette, ezért kellett az egyik szemét eltávolítani.
Vágólapra másolva!
Életmentő szemműtétet hajtottak végre egy daganatban szenvedő császár csattogóhalon (Lutjanus sebae) a Nyíregyházi Állatpark szakemberei.
Vágólapra másolva!

A Nelson nevű hal bal szemén észlelték a daganatos elváltozást, amelynek növekedése már az állat életét is veszélyeztette. A daganatot csak a hal szemének teljes eltávolításával lehetett kivenni - olvasható a műtétről az állatkert honlapján közzétett beszámolóban.

A nem mindennapi beavatkozás ideje alatt a hal műtéti altatásban volt, a medence vizébe kevert altatószert úgynevezett nyomásvezérelt szondával áramoltatták a hal kopoltyúján át. A műtét során kivették a daganatos szemet, szövettani vizsgálatokat végeztek, a seb zárását követően pedig két hetes utókezeléssel biztosították a tökéletes gyógyulást.

Nelson, a császár csattogóhal (Lutjanus sebae), immár a műtér után. Remekül érzi magát Forrás: MTI/Balázs Attila

Az elváltozás súlyosságát jól jellemzi, hogy a felépülés idején a halnak napokig tartott, amíg újra megtanult egyensúlyba kerülni úszás közben. "Azóta Nelson egy nyugodt, biztonságos medencében, békés haltársak között éli mindennapjait" - olvasható a www.sostozoo.hu oldalon.

A horgászok szeretik, de Nyíregyházán biztonságban van

A császár csattógóhal a Vörös-tenger déli részétől, illetve Kelet-Afrikától Új-Kaledóniáig honos, ezen kívül Japán déli részétől északra és Ausztráliától délre is megtalálható. Korall- és sziklazátonyok közelében fordulnak elő, gyakran barangol például a zátonyok szomszédságában elterülő homoksíkokon és kavicsos foltokon. Mélyebb vizek viszonylag sík fenekéről is került már elő vonóhálós halászat során.

A műtét során el kellett távolítani a beteg szemet Forrás: MTI/Balázs Attila

Az átlagosan 60 centiméter hosszú halfaj legnagyobb kifogott példánya több mint 32 kilogramm volt. Színe általában vörös vagy rózsaszín, úszói vörösek, kivéve a mellúszókat, melyek rózsaszínűek. Tápláléka halakból, tengeri rákokból és fejlábúakból áll.

A csattogóhal a horgászok kedvelt zsákmányállata, kereskedelmi szempontból fontos szerepet tölt be, ám az Indiai-óceán bizonyos régióiban a nagyméretű példányok ciguatera-mérgezést okoznak. Ez az embereknél általában emésztési és idegrendszeri tüneteket okoz, elfogyasztása esetén hányinger, hányás, hasmenés, fejfájás, zsibbadás, koordinációs zavarok vagy akár hallucináció is felléphet.

További képek a Nyíregyházi Állatpark Facebook-oldalán.