A zenehallgatás rontja a memóriát

zenehallgatás
Zenét hallgató idősebb férfi
Vágólapra másolva!
Egy új amerikai tanulmány kimutatta, hogy idősebb felnőtteknél gondot okoz a nevek felidézése az arcokhoz, ha zenét hallgatnak.
Vágólapra másolva!

A zene segíthet egyeseknek a lazításban, amikor koncentrálni próbálnak. Nem segít azonban visszaemlékezni azokra a dolgokra, amikre fókuszálnak. Ez a jelenség egyre fokozottabban jelentkezik, minél idősebbé válik az ember.

A Georgiai Műszaki Egyetem (Georgia Tech) tanulmányában fiatalabb és idősebb felnőtteket kértek arra, hogy hallgassanak zenét, miközben megpróbálnak nevekre visszaemlékezni. Az egyetemistakorú résztvevőknek nem okozott gondot a feladat, a zene nem befolyásolta a teljesítményüket.

Zenét hallgató idősebb férfi Forrás: Getty Images/iStockphoto/Kmonroe2

Idősebbek memóriáját rontja a zene

Az idősebb felnőttek azonban 10 százalékkal kevesebb névre emlékeztek, amikor háttérzenét hallgattak vagy esőcseppek kopogását játszották be, mint amikor teljes csendben koncentráltak a feladatra.

A kutatók a hétköznapi életet akarták replikálni, mivel mindenütt körülvesz minket a zene, illetve a háttérzaj. Tanulmányukban ezek hatását vizsgálták az asszociatív memóriára, ami magában foglalja azt a képességet, hogy arcokat társítunk nevekkel, és emlékezünk ezekre.

A résztvevőknek egy sor arcot és a hozzájuk társított neveket mutattak, és arra kérték őket igyekezzenek megjegyezni, melyik archoz, melyik név tartozik. Néhány perccel később újra megmutatták az arcokat, és a résztvevőknek el kellett dönteniük, hogy egyeznek-e a korábbiakkal a név-arc kombinációk vagy sem.

Az emberek néha csendben végezték a teszteket. Máskor dallamos esőzést vagy nem énekes rockzenét hallgattak, például Eric Clapton, Jefferson Airplane és Rush kevésbé ismert műveit.

Mindkét korcsoportot zavarta a zene

„Abban mindkét korosztályba tartozók egyetértettek, hogy a zene elvonja a figyelmet” –mondta Sarah Reaves pszichológia szakos hallgatója, a tanulmány vezetője. „De csupán az idősebb felnőtteknek okozott problémát, amikor a háttérben zene szólt.”

Reaves és a témavezetője, Audrey Duarte pszichológiaprofesszor összekötötte az eredményeket a jól ismert „koktélparti hatással”. Ez az a jelenség, amikor az emberek kizárólag egy beszélgetésre tudják koncentrálni a figyelmüket, annak ellenére, hogy számos beszélgetés zajlik körülöttük és hangos zene szól.

„Az idősebb felnőtteknek gondot okoz a lényegtelen zajok figyelmen kívül hagyása és a koncentrálás” – mondta Duarte, a Georgia Tech memóriával és öregedéssel foglalkozó laboratóriumának felügyelője. „A korral romlik az asszociatív memória is. Ahogy öregszünk, egyre nehezebb emlékezni arra, milyen név társul egy archoz, vagy hol folyt le egy beszélgetés.”

Kapcsoljuk le a rádiót, ha eltévedtünk!

A tanulmány eredményei segíthetnek az idősotthonok dolgozóinak, amikor megtervezik a tevékenységeket.

„Oda kell figyelniük a környezetükre. Talán az alkalmazottaknak le kellene kapcsolniuk a zenét a tanulási tevékenységek közben, vagy csendes szobában kell megtartaniuk ezeket” – mondta Reaves.

„Ehhez hasonlóan azoknak az időseknek, akiknek gondot okoz odafigyelni munkatársaikra például egy kávéházi találkozón, célszerű csendesebb találkahelyet választaniuk. Amikor pedig valaki eltéved vezetés közben, jól teszi, ha lekapcsolja a rádiót.”