Adakozóbbak leszünk, ha több tojást eszünk?

omlett
Az omlett nem csak finom, de jótékonyan is hat a személyiségünkre
Vágólapra másolva!
A tojásban található vitaminok, fehérjék és esszenciális aminosavak már régóta ismertek a tudomány számára. Azt azonban eddig még senki sem gondolta, hogy nem csak egészségesebbek leszünk egy tál háromtojásos omlettől, hanem adakozóbbak is.
Vágólapra másolva!

A meglepő kijelentés a holland Leideni Egyetem kutatóitól származik. A szakemberek azt találták, hogy a tojásban található egyik összetevő hatással van az agyban lejátszódó kémiai folyamatokra. Ez az összetevő a triptofán (TRP), mely az alapvető fehérjealkotó aminosavak egyike. Nagy mennyiségben található például a tojásban, a halban, a tejben vagy a baromfihúsban. Kulcsszerepet játszik a szerotonin létrehozásában mely egy ingerületátvivő anyag. Többek között szabályozza a hangulatot, valamint a szociális viselkedést (kooperációkészséget, barátságosságot).

„Ez a legelső alkalom, hogy azt vizsgáltuk, hatással van-e a triptofán az adakozókészségre – mondták a kutatás vezetői. „A kapott eredményeink alapján elmondható, hogy igen.”

A kutatás

A tanulmány elkészítése során harminckét férfit és nőt vizsgáltak. Tizenhat alanynak 0,8 gramm triptofánt adtak (nagyjából ennyi van három tojásban), a másik tizenhatnak pedig placeboport.

Minden résztvevőnek 10 eurót fizettek, majd arra kérték őket, hogy egy tetszőleges összeget ajánljanak fel jótékonysági célra. A pénzt különböző jótékonysági szervezetek (WWF, Greenpeace) gyűjtődobozaiba lehetett bedobni. Miután a kutatás vezetői összeszámolták az adományozott összegeket, kiderült, hogy a triptofánport fogyasztó résztvevők átlagosan kétszer annyit adományoztak, mint akik csak placebo készítményt kaptak

Az oxitocin lehet a háttérben

Azt, hogy miként váltotta ki a TRP ezt a viselkedést nem tudni, csak elméletek vannak. Az egyik ilyen teória szerint a szervezet oxitocinszintjében áll be változás. Csak az elmúlt években derült ki, hogy ez a hormon ugyancsak jelentős szerepet játszik a szociális viselkedés szabályozásában. A kutatók rámutattak arra, hogy az oxitocin és a szerotonin termelése – utóbbi részben a központi idegrendszer szerotonerg idegsejtjeihez köthető – egymáshoz közel álló agyi területeken zajlik.

Az omlett nem csak finom, de jótékonyan is hat a személyiségünkre Forrás: Wikimedia Commons

Barátságosabb elítélteket a börtönökbe

„Valószínűsíthető, hogy az adományozó lelkületet a szerotonin oxitocinszintre gyakorolt hatása befolyásolja” – írták a szerzők a Frontiers in Psychology című szaklapban megjelent tanulmányban. Állításuk szerint az eredmények tulajdonképpen az „az vagy amit megeszel” nézetet támasztják alá. Egyesek máris a gyakorlati alkalmazáson gondolkodnak, a King’s College biológusa dr. Adam Perkins például azt pedzegette, hogy a rabok étrendjében növelni kellene a triptofánt, ezzel is javítva az elítéltek egymás közötti kapcsolatait.