Mostantól ön is lehet UFO-kutató

UFO-k Tulsa felett
UFO-k Tulsa felett
Vágólapra másolva!
Az azonosítatlan repülő tárgyak hatalmas adatbázisát tette ingyen elérhetővé a neten egy online közösség. Az aktákban az amerikai légierő 1947 és 1969 között végzett több mint 12 000 UFO-vizsgálata szerepel.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok kormánya1948-ban számos vizsgálatot indított az UFO-észlelésekkel kapcsolatban. Sokan úgy gondolják, hogy ezek hátterében a hidegháború okozta paranoia állt.

Az úgynevezett Project Blue Book-ban a légierő által 1947 és 1969 között kivizsgált több mint 12 000 UFO-észlelés teljes dokumentációja szerepel.

UFO-k Tulsa felett Forrás: Wikipedia

Az akták több évtizedig titkosak voltak és csak pár éve váltak kutathatóvá a mikrofilmen őrzött anyagok. Most egy amerikai szervezet, a kormányanyagok hozzáférését segítő Black Vault a teljes anyagot elérhetővé tette a neten. Így mostantól bárki a fotelból tanulmányozhatja az észlelések dokumentációit, és megpróbálhatja megoldani a több száz máig felderítetlen esetet.

Még 701 eset megoldatlan

Az amerikai légierő (USAF) állítása szerint a Blue Book-ban 12 618 észlelés szerepel, amelyből 701 esetre a mai napig nem találtak magyarázatot.

„Sok munka kínálkozik az amatőr nyomozók számára, hogy magyarázatokat próbáljanak találni olyan esetekre, amelyek korábban idő hiányában vagy egyéb okokból megoldatlanok maradtak” - mondta a MailOnline-nak Nigel Watson, az UFO Investigations Manual (Az UFO-vizsgálatok kézikönyve) szerzője.

Egy különösen izgalmas észlelés

Watson történelmi szempontból különösen érdekesnek tartja a Kenneth Arnold nevéhez köthető esetet, amelynek nyomán megszületett a népszerű „repülő csészealj” kifejezés. Arnold kilenc UFO-t látott a Mount Rainier felett 1947. június 24-én, és az amerikai kormányügynökségek figyelmét felkeltette a bejelentés.

Egy állítólagos azonosítatlan repülő objektumról New Jersey-ben 1952 július 31-én készített felvétel Forrás: wikimedia.org

Hasonló észlelés fordult elő 1947. július 12-én az oklahomai Tulsa felett.

„Átlós alakzatban repültek, amely mintegy kilenc kilométerre nyúlt el az első repülő tárgytól, és szeszélyesen ugráltak ide-oda” - mondta Watson. „Arnold úgy becsülte, hogy több mint 1000 mérföld per óra (1600 kilométer per óra) haladtak miközben a Mount Rainiertől a Mount Adams felé repültek.”

Kacsázó csészealjak

Az újságírók kérdésére Arnold úgy írta le a látványt, hogy olyan volt, mint amilyen „egy csészealj lenne, ha eldobva a vízfelületen kacsázna”.

Ez rámutat arra is, hogy a repülő csészealj kifejezés eredetileg nem az „űrhajó” alakjára, hanem a mozgására utalt, mondta Watson.

Azonosítatlan eredetű légköri képződmény Sri Lanka felett. A képet a Royal Air Force, a brit királyi légierő gépéről készítették 2004-ben Forrás: wikimedia.org

„Az észlelést sokféleképpen próbálták magyarázni a tükröződésektől kezdve, a titkos repülőgépen át a pelikánok repüléséig, de mind a mai napig megoldatlan maradt” - mondta Watson.